Liban se suočava s potpunim nestankom struje širom zemlje.

Liban u potpunom mraku:  Kompletna država ostala bez struje
Foto: Foto: X (Twitter) | Liban bez struje

Liban se suočava s "potpunim nestankom struje" širom zemlje nakon što je državna elektrodistribucija objavila da je ponestalo dizel-goriva uslijed intenziviranja prekograničnih napada između Hezbollaha i Izraela, javlja Bloomberg.

Electricite Du Liban je saopćila da je posljednja preostala proizvodna jedinica elektrane Zahrani "prisilno zatvorena" i da će nestanak struje utjecati na aerodrom u zemlji, luke, vodene pumpe, kanalizacione sisteme i zatvore, prenijela je državna Nacionalna novinska agencija u subotu, 17. augusta.

Liban se od kraja 2019. godine bori s najgorom finansijskom krizom u decenijama. Vlada je zapala u neispunjavanje međunarodnog duga i nije uspjela poduzeti mjere potrebne za osiguranje stranih podrški.

Ova finansijski iscrpljena mediteranska zemlja pati od ozbiljnog racionaliziranja struje već desetljećima, dok su politički sukobi usporili planove za reformu elektro sektora, ali su prekidi u snabdijevanju pogoršani tokom trenutne finansijske krize. 

S obzirom na to da se devizne rezerve u Banque du Liban smanjuju, centralna banka je obustavila transfere za pokrivanje uvoza goriva, prema riječima ministra energetike Walida Fayyada.