Potvrđujemo naš dogovor i obavezujemo se da ćemo odmah implementirati primirje s Izraelom, rekao je premijer Najib Mikati

Liban spreman za implementaciju Rezolucije UN-a i raspoređivanje vojske južno od rijeke Litani
Foto: Anadolu Agency | U potrazi za sigurnijim mjestom

Liban je spreman da provede Rezoluciju 1701 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), koja uključuje raspoređivanje libanske vojske južno od rijeke Litani, izjavio je u ponedjeljak privremeni premijer Najib Mikati, javlja Anadolu.

"Potvrđujemo naš dogovor i obavezujemo se da ćemo odmah primijeniti primirje s Izraelom", rekao je Mikati nakon sastanka s predsjednikom parlamenta Nabihom Berrijem u Bejrutu.

Dodao je da je Liban spreman da pošalje vojsku u južni region u koordinaciji sa mirovnom misijom UN (UNIFIL).

Usvojena 11. avgusta 2006. godine, rezolucija poziva na potpuni prekid neprijateljstava između Libana i Izraela i uspostavljanje demilitarizirane zone između Plave linije (granice između Libana i Izraela) i rijeke Litani, dozvoljavajući samo libanskoj vojsci i UNIFIL da posjeduju oružje i vojnu opremu u tom području.

Pojavilo se nekoliko izvještaja izraelskih medija o mogućoj kopnenoj operaciji u južnom Libanu tokom masovnih vazdušnih napada širom zemlje.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da će Tel Aviv prihvatiti prekid vatre u Libanu tek kada Hezbollah bude odgurnut od granice sjeverno od rijeke Litani i razoružan.

Mikati je rekao da su njegovi razgovori sa Berrijem obuhvatali nekoliko internih pitanja, uključujući situaciju raseljenih osoba i potrebu da im se pruži neophodna podrška.

Libanski premijer je rekao da će se u utorak sastati s predstavnicima zemalja donatora kako bi zatražili pomoć za Liban.

Libanske vlasti procjenjuju da se oko 118.800 sklonilo u 780 skloništa širom Libana zbog izraelskih napada posljednjih dana.

Mikati je rekao da će Liban prihvatiti sve donacije iz međunarodnih izvora, osiguravajući da će se preko UN transparentno distribuisati onima kojima je potrebna.

Istakao je i važnost izbora novog predsjednika Libana kroz konsenzus svih stranaka.

Mikati je napomenuo da ga je Berri uvjeravao da će sazvati parlamentarnu sjednicu za izbor predsjednika čim se postigne prekid vatre s Izraelom.

Liban je bez predsjednika skoro dvije godine nakon završetka mandata Michela Aouna 2022. Podijeljeni parlament do sada nije mogao izabrati novog lidera.

Od 23. septembra, Izrael je pokrenuo masivne vazdušne napade na, kako je rekao, "ciljeve Hezbollaha širom Libana", ubivši više od 900 ljudi i ranivši više od 2.700, prema podacima libanskog Ministarstva zdravlja.

Prekogranični rat libanske grupe Hezbollah i Izraela počeo je nakon izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, u kojoj je od oktobra prošle godine ubijeno skoro 41.600 ljudi, uglavnom žena i djece.

Međunarodna zajednica je upozorila da bi izraelski napadi na Liban mogli eskalirati u širi regionalni rat.