Kina uzima na leasing 5% ukrajinskog zemljišta
Foto: Tuzlanski.ba

Kina je zbog sve veće potražnje za hranom i sve manje raspoloživog obradivog zemljišta odlučila "zakupiti" od Ukrajine tri milijuna hektara zemlje za nove farme.

ukrainaNevjerojatan ekonomski rast, veća kupovna moć i činjenica da se kineska sela i njive "betoniraju" i mijenjaju modernijim naseljima natjerali su vlast da razmišlja pola vijeka unaprijed, pa je skopljen ugovor o leasingu zemlje s Ukrajinom prema kojemu će u prvoj tranši Kina dobiti 100.000 hektara - površinu sličnu onoj koju zauzima Hong Kong.

Kako piše "South China Morning Post", u narednih 50 godina će se površina uvećavati, da bi na kraju dostigla nevjerojatnih tri milijuna hektara, odnosno pet posto ukupne površine Ukrajine i devet posto obradive zemlje koju ta zemlja poseduje.

Kineska "ukrajinska farma" će tako 2063. godine biti velika kao Belgija.

Prema planu, zemlja će biti upotrijebljena dijelom za usjeve, a dijelom za uzgoj svinja. Sve što se proizvede bit će prodano kineskim državnim kompanijama po povoljnim cijenama.

Koliko dogovor Kine i Ukrajine vrijedi još se ne zna, ali se spekulira da je u pitanju "nezapamćena strana investicija" i da je samo početni dio vrijedan barem oko 2,6 milijardi dolara, uz obećan kredit za razvoj poljoprivrede Ukrajini.

Kineska investicija je uvjerljivo najveća ovog tipa - dosad je Egipat bio rekorder sa 800.000 hektara kupljenih od Ugande 2008. godine.