Foto: Tuzlanski.ba

Pas je trebalo da bude uspavan jer je ugrizao drugog psa koji ga je prepao kada ga je njegova vlasnica šetala u septembru prošle godine.

policajac vucijak

Danski policajac Lars Bo Lomholt spasio je njemačkog ovčara "Tora" od eutanazije, otevši ga iz klinike u kojoj je pas trebalo da bude uspavan. On je zbog ovoga osuđen, ali, prema njegovim riječima, ne kaje se, jer je jednom stvorenju spasio život.

Pas je trebalo da bude uspavan zato što je ugrizao drugog psa, koji ga je prepao kada ga je njegova vlasnica šetala u septembru 2012. godine.  Incident na ulici se završio razmjenom podataka i obostranim izvinjenjem vlasnica pasa, ali kada je ujedeni pas odveden veterinaru, cijeli incident je prijavljen policiji. Torova vlasnica je platila kaznu, nadajući se da je to kraj incidenta.

policajac vucijak1

Na Torovu nesreću, 10 sedmica kasnije policija je odvela Tora u kliniku sa planom da ga uspava, objašnjavajući da je njegovo ponašanje "neprirodno".

Čitav incident izazvao je burnu reakciju javnosti u Danskoj, ali aktivisti za prava životinja nisu uspjeli da dokažu da Torovo ponašanje nije bilo neprirodno, jer je reagovao u strahu. Najveći problem bio je to što je policija odlučivala o sudbini psa, a ne veterinari.

Šokirani smo što policija odlučuje hoće li ovaj pas biti uspavan ili ne. Oni nisu stručnjaci pa ne mogu ni procijeniti da li je ponašanje jednog psa prirodno ili nije. Kažu da je neprirodno što je ujeo drugog psa, ali mi ne dijelimo njegovo mišljenje – kažu aktivisti.

Lars Bo Lomholt, koji je 20 godina radio u policiji, odlučio je da životinju spasi i bukvalno je ukrao njemačkog ovčara iz veterinarske klinike u kojoj je trebalo da bude uspavana. Iako mu je prijetila zatvorska kazna, on nije žalio, jer kako kaže spasio je  život ovom psu.

- Ovo sam uradio iz etičkih razloga. Policija ne smije odlučivati o uspavljivanju porodičnih pasa uslijed trivijalnih incidenata kao što je ovaj. Pas je bio uplašen i reagovao je prirodno. Čak se i vlasnik žrtve složio sa tim – objasnio je Lars Bo Lomholt.

Prema njegovim riječima, pas je odveden na sigurno mjesto. Počelo mu je suđenje, a pojedine organizacije pokrenule su i peticiju za njegovo oslobađanje.(Agencije)