Epidemija je potvrđena u subotu, a ovo je osmi slučaj virusa u zemlji ove godine, navodi "Yonhap News"

Južna Koreja pokrenula dezinfekciju nakon izbijanja afričke svinjske kuge
Foto: Ilustracija

Južna Koreja je u subotu pokrenula opsežne aktivnosti dezinfekcije nakon izvještaja o izbijanju afričke svinjske kuge na farmi svinja u Gimpou u provinciji Gyeonggi, javljaju lokalni mediji, a prenosi Anadolu.

Epidemija je potvrđena u subotu, a ovo je osmi slučaj virusa u zemlji ove godine, navodi "Yonhap News".

Vlasti se posebno pribojavaju jer se virus pojavio uoči trodnevnog praznika Chuseok, koji se obilježava u periodu 20.-22. septembar, kada porodice održavaju rituale i posjećuju grobove najmilijih.

Ustanove koje istražuju pogođenu farmu poduzele su hitne karantenske mjere kako bi spriječile širenje virusa.

"S obzirom na trend izbijanja afričke svinjske kuge, što je posebno učestala pojava u jesen, postoji značajna mogućnost daljnjih izbijanja", rekao je Kim Jong-ku iz Ministarstva poljoprivrede.

Također je upozorio da bi kretanje velikog broja ljudi tokom predstojećih praznika moglo povećati rizik od daljeg širenja.

Afrička svinjska kuga ne inficira ljude, ali je smrtonosna i vrlo zarazna i među domaćim i divljim svinjama.

Afrička svinjska kuga (ASK) trenutno je bez presedana i glavno pitanje zdravlja životinja s kojim se svijet ikada suočio.

Sprečavanje, kontrola i iskorjenjivanje ASK pitanje je visokog prioriteta za mnoge države i predstavlja ozbiljan rizik za sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš.