Izraelska "kopnena operacija" u Pojasu Gaze odgođena zbog vremenskih uslova
Foto: Tuzlanski.ba

Planirana izraelska "kopnena operacija" na Pojas Gaze odgođena je za nekoliko dana zbog nepovoljnih vremenskih uslova, javlja Anadolu.

Tri visoka izraelska zvaničnika dala su izjave za "New York Times" u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom.

Navedeno je da je planirana izraelska "kopnena operacija" na Pojas Gaze odgođena zbog nepovoljnih vremenskih uslova u regionu.

Saopćeno je da će vremenski uslovi izazvati poteškoće za pilote aviona i bespilotne letjelice planirane za podršku kopnenim trupama.

Navedeno je da je operacija pomjerena za nekoliko dana.

Saopćeno je da će u operaciji pored kopnenih trupa učestvovati tenkovi i komandosi, a vojnike na terenu će štititi ratni avioni, helikopteri, bespilotne letjelice i artiljerija lansirana s kopna i mora.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu signalizirao je "kopnenu operaciju" na Pojas Gaze i rekao: "Sljedeća faza dolazi."

Izraelska vojska je također objavila da su pripreme za "koordinirani" napad na Pojas Gaze iz zraka, mora i kopna pri kraju.

Prošlog vikenda, u dramatičnoj eskalaciji bliskoistočnih tenzija, izraelske snage pokrenule su kontinuirani vojni napad na Pojas Gaze, kao odgovor na vojnu ofanzivu palestinske grupe Hamas na izraelskim teritorijama.

Hamas je rekao da je operacija odmazda za napad na džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) i nasilja izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Izraelska vojska je tada pokrenula operaciju protiv Hamasovih ciljeva unutar Pojasa Gaze.