Načelnik štaba IDF-a, general-pukovnik Herzi Halevi posjetio je sjedište Sjeverne komande ranije danas sa svojim američkim kolegom, načelnikom Zajedničkog štaba, generalom Charlesom Q. Brownom.

Izrael želi da SAD ozbiljno zaprijeti ili čak napadne iranska nuklearna postrojenja
Foto: Israel Defense Forces

IDF je saopćio da je generalima predstavljena trenutna borba protiv Hezbolaha, tok rata i operativni planovi za budućnost.

Izraelski i američki general su također razgovarali o sigurnosnim i strateškim pitanjima u vezi s proširenjem operativnih alata i jačanjem regionalnih partnerstava kao dijela odgovora na prijetnje na Bliskom istoku.

"IDF će nastaviti produbljivati ​​svoj odnos s američkim oružanim snagama iz predanosti jačanju regionalne stabilnosti i koordinacije između dviju vojski", dodaje izraelska vojska.

Halevi i Brown danas su se sastali i s ministrom odbrane Izraela Yoavom Gallantom.

Vijesti Channela 12 izvještavaju da je u nekim od rasprava, usredotočenih na Iran, Izrael izrazio želju da vidi kako SAD ispunjava svoju dugogodišnju predanost sprječavanju Irana da postane nuklearna država, što bi zahtijevalo vjerodostojnu američku vojnu prijetnju ili vojna akcija protiv iranskih nuklearnih postrojenja.

Mreža također javlja da su SAD poručile Izraelu da će zadržati svoju armadu u regiji sljedećih sedmica, zbog pojačanih napetosti.