Izrael će poslati delegaciju u Kairo u subotu ili nedjelju kako bi pregovarali o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o razmjeni talaca i zarobljenika s Hamasom.

Izrael šalje delegaciju u Kairo na pregovore o prekidu vatre u Gazi
Foto: Arhiva | Gaza

Kako je saopšteno iz Ureda izraelskog premijera, izraelska delegacija će u subotu ili nedjelju otputovati u Kairo na indirektne pregovore o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o razmjeni zarobljenika.

Hamas se još nije oglasio o ovom pitanju, javlja Anadolu.

Kako je objavi izraelski "Kanal 12", nakon ub istva šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, sastanak premijera Benjamina Netanyahua s direktorima izraelskih obavještajnih službi 1. augusta uveče obilježile su oštre diskusije i verbalne prepirke.

Na sastanku su strane ocijenile nove tačke koje je Netanyahu želio dodati u sporazum o prekidu vatre u Gazi te kako bi se moglo postići diplomatsko rješenje s Libanom na sjeveru Izraela.

Direktor izraelske domaće obavještajne agencije Shin-Bet Ronen Bar rekao je na sastanku kako osjeća da premijer ne želi da nacrt prijedloga za sporazum bude na stolu.

U napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 39.480 Palestinaca, uključujući 16.314 djece i 10.980 žena.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čije mu je posljednje presude naložilo da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.