Hiljade stanovnika Hong Konga pridružilo se protestima uprkos kiši
Foto: Tuzlanski.ba

Hiljade građana, većinom obučenih u crno, okupilo se danas na protestima protiv vlade u Hong Kongu uprkos jakoj kiši.

Protesti traju već 11 sedmica, a nerijetko su bili i nasilni.

Odziv skupu mogao bi pokazati ima li ovaj pokret i dalje široku građansku podršku nakon prošle sedmice kada su učesnici protesta okupirali aerodrom, a za taj čin neki od njih su se izvinili, prenosi Fena

Niz demonstracija su pokrenuli u junu zbog nezadovoljstva zbog, sad već suspendovanog, zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenih za krivična djela u Hong Kongu kontinentalnoj Kini.

Također, građani negoduju zbog straha od ugrožavanja sloboda zagarantovanih formulom "jedna zemlja, dva sistema". Koja je uspostavljena nakon što je Velika Britanije predala Hong Konj Kini 1997. godine.

"Stanovnici Hong Konga su umorni od protesta, ovakav razvoj situacije posljednje je što su željeli. Prevruće je i pada kiša. Bilo je teško samo pojaviti se ovdje", kazao je 24-gogodišnji student učesnik današnjih protesta.

Ipak, on ističe da građani moraju biti tu budući da nemaju drugih mogućnosti.

Sjedeći na betonskim nogometnim igralištima u Victoria Parku u gradskom kvartu Causeway učesnici su držali plakate na kojima je pisalo "Slobodni Hong Kong" i "Demokratija sada". (Tuzlanski.ba)