Hiljade Izraelaca izašlo je u subotu uvečer na ulice, zahtijevajući postizanje sporazuma o razmjeni zatvorenika i talaca s palestinskim frakcijama u Pojasu Gaze.

Hiljade Izraelaca na ulicama tražilo dogovor s Hamasom
Foto: Anadolu Agency

Desetine hiljada Izraelaca demonstrirali su na trgu Kaplan, u centru Tel Aviva, kako bi izvršili pritisak na vladu premijera Benjamina Netanyahua da finalizira sporazum o razmjeni zarobljenika i talaca, objavila je državna javna televizija KAN.

Demonstranti su zaprijetili da će pojačati proteste ako se dogovor ne postigne narednih sedmica.

Demonstranti su uzvikivali slogane protiv Netanyahua i optuživali ga da zanemaruje živote talaca u Gazi.

Izraelski dnevnik "Yedioth Ahronoth" objavio je da je "hiljade Izraelaca protestovalo u Haifi i na desetinama lokacija širom zemlje, pozivajući na dogovor o razmjeni talaca, prekidu vatre i prijevremene izbore kako bi se zbacila Netanyahuova vlada".

Ranije su porodice izraelskih talaca u Gazi rekle da je Netanyahu spriječio dogovor postavljanjem novih uslova.

Izraelski pregovarački tim obavijestio je Netanyahua u subotu da postoji "oprezni optimizam" u pogledu mogućnosti da se krene naprijed sa sporazumom.

SAD, Egipat i Katar predstavili su novi prijedlog Izraelu i Hamasu s ciljem zatvaranja preostalih praznina kako bi se olakšala brza implementacija sporazuma.

Prema zajedničkom saopćenju, razgovori održani tokom dva dana u Dohi, glavnom gradu Katara, opisani su kao "ozbiljni i konstruktivni" i vođeni u pozitivnoj atmosferi.

Iako posrednici nisu otkrili specifičnosti novog prijedloga, rekli su da je usklađen s principima trofaznog plana prekida vatre koji je iznio američki predsjednik Joe Biden 31. maja, kao i s Rezolucijom Vijeća sigurnosti 2735.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Više od deset mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama. Ubijeno je više od 40.000 Palestinaca.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.