Glavna sirijska opoziciona grupa: Dobili smo garanciju od šest mjeseci za političku tranziciju u Siriji
Foto: Tuzlanski.ba

Basma Kodmani, članica i glasnogovornica Visokog komiteta za pregovore (HCN), glavne sirijske opozicione grupe, u četvrtak je izjavila da im je specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) za Siriju Staffan de Mistura dao garanciju od šest mjeseci za političku tranziciju u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka sa De Misturom, Kodmani je novinarima kazala da su specijalnom izaslaniku Ujedinjenih naroda (UN) za Siriju iznijeli određene prijedloge u vezi s političkom tranzicijom i formiranjem privremenog upravnog tijela.

Naglasila je da se opoziciona grupa slaže kako se pregovori moraju odvijati mnogo brže.

"Razgovarali smo o vremenskom periodu i De Mistura nam je dao garanciju od šest mjeseci za političku tranziciju. Nadamo se da bi ovaj period mogao biti i kraći", rekla je Kodmani.

Dodala je da su pitanja dostave humanitarne pomoći u Dariyyi i oslobađanja zatvorenika vrlo značajna za mir u Siriji.

De Mistura se u četvrtak u Ženevi sastao sa članovima Visokog komiteta za pregovore (HCN), glavne sirijske opozicione grupe, u okviru mirovnih pregovora. De Mistura je nakon sastanka novinarima kazao da je razgovor s delegacijom sirijske opozicije protekao veoma pozitivno. Istakao je kako postoje određena pitanja oko kojih su sirijski režim i opozicija već postigli određeni dogovor.

"Režim i opozicija su u principu složni oko jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije i nijedna strana ne želi federalizaciju zemlje. Ono što nam je potrebno jeste kompromis u vezi s političkom tranzicijom", rekao je De Mistura. (Tuzlanski.ba)