Ginekolog naplaćivao više od 4500 funti za biranje spola djeteta
Foto: Tuzlanski.ba

Preko 165 žena koristilo je usluge belgijskog ginekologa

v110900Ilegalnom laboratorijskom tehnikom belgijski ginekolog Frank Strecks razdvajao je hromozom X od hromozoma Y u ćelijama sperme i tako povećavao šanse za rođenje djeteta naručenog pola za 80 posto.

Frank je kažnjen s 4725 funti jer je u 165 žena ubrizgao specijalno pripremljene ćelije sperme kako bi rodile dijete sa spolom po želji, piše Daily Mail.

Najmanje 165 žena platilo je 1000 funti kako bi rodile dijete "po želji" u njegovoj privatnoj klinici u Borgehoutu iako je selekcija pola ilegalna u Belgiji od 2007. godine.

Ilegalnom tehnikom razdvajao hromosome

Najčešći klijenti bili su holandski parovi koji su očajnički pokušavali da dobiju djevojčicu ili dječaka. Sud je slušao kako tehnikom albumin imaju 80 posto šanse da dobiju bebu željenog spola. Centrifugom se razdvajaju hromosomi X, koji bi vjerojatno doveli do rođenja djevojčice od muških hromosoma Y.

- Nikad nisam mislio da radim nešto loše - rekao je Stercks za holandsku televiziju koja je otkrila priču.

- Radio je to zbog želje za novcem, a ne iz idealizma - rekao je sudija Luk Potargent.

Biranje pola dozvoljeno je samo u slučaju genetskih bolesti

Ginekolog Kan Osmanagaoglu objasnio je kako je biranje spola u Belgiji dozvoljeno samo u slučaju genetskih bolesti koje se prenose samo na određeni spol.

- Parovi koji imaju tri ili četiri ćerke često me traže da nešto napravim, a ja ne smijem iako mislim da je njihov zahtjev opravdan. Zabrana ih tjera da idu u ruke šarlatana koji samo žele da zarade - rekao je Osmanagaoglu.