Evropa na udaru superciklona Xaver: U Škotskoj poginuo muškarac, večeras udar na Švedsku i Norvešku (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Nevrijeme sa snažnim udarima vjetra pogodilo je danas Škotsku, izazivajući nestanak struje i prekid željezničkog saobraćaja, dok se u velikom dijelu sjeverozapadne Evrope očekuje dolazak oluje i moguće poplave u priobalnim dijelovima.

posljedice-vjetra

Vjetar jačine 114 kilometara na sat zabilježen u pojedinim dijelovima Škotske, zbog čega su mnogi putevi i mostovi bili zatvoreni za saobraćaj. Željeznički saobraćaj u potpunosti je obustavljen jer su, kako je objašnjeno, "šteta na opremi i nanosi na prugama" sprečavali njegovo normalno obavljanje.

Holandija je, u očekivanju oluje, zatvorila brane kako bi zaštitila najugroženije dijelove zemlje od poplava. Brana Isteršeldekering, duga devet kilometara, u jugozapadnom dijelu zemlje, zatvorena je radi zaštite od poplave prvi put od 2007. godine.

Holandska aviokompanija KLM otkazala je više desetina letova iz predostrožnosti.

Orkanski je vjetar koji je u pojedinim područjima dostizao brzinu od 225 km/h odnio i prvu žrtvu – britanski The Star piše da je riječ o muškarcu u Škotskoj, vozaču kamiona koji se prevrnuo i sudario s ostalim vozilima. Četiri su osobe pritom ozlijeđene. U Velikoj Britaniji bez struje je ostalo 100.000 domaćinstava, a u prekidu su željezničke veze, otežan je i cestovni promet, također i brodski.

Xaver, kako ga je nazvao berlinski Institut za meteorologiju, donosi olujne i orkanske vjetrove na obale Danske, Nizozemske i Njemačke, večeras "napast" će Švedsku i južnu Norvešku, osjetiti se na sjeveru Poljske i baltičkim zemljama.