Delegacija Hamasa, na čelu s njegovim visokim zvaničnikom Khalilom al-Hayyom, doputovat će u subotu u Kairo.

Delegacija Hamasa danas u Kairu kako bi saslušala mirovne posrednike
Foto: Anadolu Agency

Delegacija Hamasa, na čelu s njegovim visokim zvaničnikom Khalilom al-Hayyom, doputovat će u subotu u Kairo kako bi saslušala posrednike u posljednjoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi koji su održani u glavnom gradu Egipta, navodi palestinska grupa u saopćenju.

Dva egipatska sigurnosna izvora saopćili su da su američka i izraelska delegacija u četvrtak započele novi krug sastanaka u Kairu koji je trajao dva dana u cilju rješavanja razlika oko prijedloga primirja.

Hamas je potvrdio svoju "predanost onome što je odobrio 2. jula, što se temelji na prijedlogu američkog predsjednika Joea Bidena i spremnosti da ga provede", kazao je u subotu visoki zvaničnik Hamasa Izzat al-Rishq.

U julu je Hamas prihvatio američki prijedlog za početak pregovora o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, 16 dana nakon prve faze sporazuma usmjerenog na okončanje rata u Gazi, kazao je Reutersu visoki izvor Hamasa.

Još jedan visoki zvaničnik grupe, Mahmoud Mardawi, izjavio je medijima povezanim s Hamasom da delegacija koje ide u Kairo "ne znači da će Hamas sudjelovati u idućem krugu pregovora".

Egipat je, skupa sa Sjedinjenim Državama i Katarom, bio posrednik u višemjesečnim pregovorima za početak primirja i zaustavljanje sukoba kako bi se osigurao prekid vatre u Gazi, kao i oslobađanje izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika.

Rat je počeo 7. oktobra kada su naoružani pripadnici Hamasa predvodili upad u Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i otimajući oko 250 talaca, sudeći po izraelskim podacima.

Više od 40.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi u izraelskom odgovoru, tvrde palestinske zdravstvene službe.