Cenzura u Kini: Vlasti zaposlile dva miliona radnika da prate što ljudi objavljuju na internetu
Foto: Tuzlanski.ba

Kako bi kontrolisali sadržaj na internetu, vlasti u Kini odlučile su zaposliti više od dva, miliona osoba koje će nadgledati što stanovnici objavljuju. Vlasti su zabrinute zbog velikog broja korisnika mikroblogova koji kritikuju njihov rad ili izražavaju svoj bijes zbog sistema u kojem žive.

internet-radniciBeijing News javlja kako analitičarima nije naređeno da brišu objave korisnika već da "striktno prikupljaju i analiziraju javno mnijenje na mikroblogovima te da kompiliraju sadržaj i predaju ga zakonodavcima".

Tang Xiaotao radi taj posao nešto manje od šest mjeseci. Tang svakog dana u aplikaciju instaliranu na računalu upisuje ključne riječi koje su specificirali klijenti. Nakon toga pregledava negativne komentare povezane s klijentom te ih prikuplja i iz njih napravi izvješće koje šalje klijentu, javlja BBC.

Kina rijetko otkriva detalje o veličini i sofisticiranosti njene "internet policije". Vjeruje se da su ovih dva milijuna promatrača samo dio velike vladine vojske koja nadzire internet.

Najpopularnija mikroblog stranica je Sina Weibo koja je nastala 2010. godine. Trenutno je tamo registrovano više od 500 miliona korisnika, a dnevno se objavi više od 100 miliona poruka. (Index.hr)