Bosanka pobijedila na izborima i postala gradonačelnica Waterlooa u Iowi (SAD)
Foto: Tuzlanski.ba

Anesa Kajtazović na izborima je, kao predstavnik demokrata, pobijedila republikanskog kandidata Johna Rufa (64), a njena pobjeda u Waterloou se slavila nekoliko dana

anesa1kajtazovic

Anesa Kajtazović kojoj su samo 24 godine, nedavno je u američkoj državi Iowa, pobijedila gradonačelnika Johna Rufa, predstavnika republikanaca, postavši demokratska gradonačelnica Waterlooa.

Anesa je sa sestrama, majkom Hadžirom i ocem Hazimom došla u SAD 1997. godine jer su više od četiri godine bili premještani u različite izbjegličke kampove, u nekoliko oblasti južne Evrope.

Dok su roditelji obavljali teške poslove, ponekad i više njih da bi prehranili porodicu, Anesa, iako nije dobro znala engleski, započela je redovno školovanje i dobila diplomu specijaliste za javnu i poslovnu administraciju na Univerzitetu Sjeverne Iowe. Ujedno je završila je i Zapadnu srednju školu u Waterloou- prenosi Kurir.

Svjetlooka Anesa je pobijedila iskusnog političara Rufa sa 59% glasova. Lokalni listovi su istakli da se 64-godišnji gradonačelnik, koji se tokom trajanja kampanje kompromitovao upotrebom državnog novca, potrošenog u skupa lobiranja i česta putovanja, nije mogao suprotstaviti šarmu, znanju, ambicioznosti i poletnosti lijepe Bosanke.

Pošto u Waterloou boravi značajan broj djevojčinih sunarodnika, Anesina pobjeda se slavila nekoliko dana.