Droga je bila umotana u plastiku obojenu u dvije nijanse zelene kako bi ličila na voće i stavljena među prave lubenice.

Američki agenti otkrili lažne lubenice pune droge vrijedne skoro 6 milijardi dolara
Foto: US CBP | Lažne lubenice

Granični agenti Sjedinjenih Država presreli su kamion koji je prevozio metamfetamin vrijedan više od 5 miliona dolara na američko-meksičkoj granici skriven u pošiljci lubenica. 

Više od dvije tone metamfetamina u ukupno 1.220 paketa zaplijenili su policajci, piše BBC.

Držanje droge među proizvodima uobičajen je način krijumčarenja nedozvoljenih supstanci preko granica. Pošiljke banana su najpopularnije, ali policajci su nedavno pronašli narkotike u siru Gauda i avokadu.

Službenici američke carine i granične zaštite rekli su da su njihovi službenici zaustavili kamion koji je vukao prikolicu na granici s Meksikom u Otay Mesi.

Dokumentacija je sugerirala da je vozač prevozio pošiljku lubenica, ali je inspekcija otkrila pakete u kojima je bio metamfetamin.

Poznat i jednostavno kao met, snažan je stimulans koji izaziva ovisnost. Vozač je predat službenicima Državne bezbjednosti.

Zapljena je uslijedila svega nekoliko dana nakon što je na istom graničnom prijelazu otkriveno gotovo 300 kilograma metamfetamina u pošiljci celera. Vrijednost droge u ove dvije pošiljke se procjenjuje na 6 miliona dolara.

Oba izvlačenja su dostigla ukupnu vrijednost od 6 miliona dolara.