Foto: Tuzlanski.ba

Više od dva miliona kuna (blizu 500.000 KM) u uličnoj bi preprodaji mogla doseći marihuana koju je u 419 stabljika konoplje u improviziranom laboratoriju u potkrovlju kuće u zadarskom naselju Brodarica uzgajao 53-godišnjak, koji je priveden i kazneno prijavljen zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Zadarska policija u srijedu je saopštila kako je nakon višemjesečne istrage utvrdila da je osumnjičeni tokom septemra i oktobra u laboratoriju uzgojio 419 stabljika konoplje visine od četiri do sto centimetara, pri čemu je 174 stabljike pobrao i stavio na sušenje, dok su 254 biljke bile u fazi rasta.

Od jedne stabiljke dobije se između 30 i 50 grama cvjetnih vrhova marihuane, što ukupno čini oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjoj razini i više od 60 kilograma, kažu u policiji.

Ističu kako su u tako uređenom laboratoriju stvoreni uslovi za strogo kontrolirani cjelogodišnji uzgoj marihuane, i to višestruko kvalitetnije od one uzgojene u prirodnim uslovima na otvorenom prostoru, jer marihuana uzgojena na takav način ima povećan udjel aktivnog sastojka THC-a, pa je njena cijena na crnom tržištu znatno veća.

"Cijena kilograma ovakve marihuane na ilegalnom narko tržištu procjenjuje se na oko 22 hiljade kuna (5.700 KM), ukupna vrijednost pronađene 'trave' premašuje 350 hiljada kuna (92.000 KM), a na uličnoj preprodaji cijena višestruko raste, tako da se gram preprodaje po 100 kuna, što u konačnici čini njenu vrijednost većom od dva miliona kuna", navode u policiji.

Osumnjičeni je cijelu etažu kuće toplinski izolirao, opremio klima uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sistemom za dopremanje čistog zraka, sistemom infracrvene i LED rasvjete, 'tajmerima' za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka.

U zadarskoj policiji tvrde kako se radi o najsofisticiranijem sistemu za 'indoor' uzgoj marihuane, pronađenom na području njihove Policijske uprave.

Pronađeno je i oduzeto 546 grama marihuane namijenjene ilegalnoj prodaji na zadarskom području, više desetaka sjemenki kanabisa, vaga za precizno mjerenje i uređaj za vakumiranje. (HINA)