Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na konferenciji za medije nakon sastanka s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom te je obrazložio detalje susreta i ugovore koji su potpisani.

Vučić nakon sastanka s Macronom: Gradit ćemo nuklearku, kupujemo 12 Rafala
Foto: Aleksandar Vučić (Facebook) | Sastanak je bio dug

Na početku konferencije za medije, Vučić je rekao kako je razgovor bio dug.

"Imali smo duge razgovore i nastavit ćemo ih do kasno u noć. O svim važnim strateškim pitanjima kako bilateralne saradnje tako i našeg puta ka EU i strateških odnosa u svijetu i Evropi. Zahvalio sam mu se na podršci koju Francuska pruža na evropskom putu Srbije, ali sam zahvalan zbog sve većih investicija i sve veće saradnje koju imamo u različitim sferama života", naveo je Vučić.

Jedno od pitanja o kojima se razgovaralo bila je i nuklearna energija.

"Srbija za 10 godina neće imati dovoljno električne energije ukoliko ne bude koristila nuklearnu energiju. U to ulaze mnoge zemlje EU i uče se na francuskom primjeru. Oni 70 posto energije imaju kroz nuklearne reaktore. Tu je riječ o čistoj energiji", ističe predsjednik Srbije.

Nakon toga se osvrnuo i na najvažniji dio sastanka.

"Velika je vijest kupovina aviona Rafala. Vidjet ćete, bit ćemo sasvim otvoreni. Ugovor je potpisan s logističkim paketom. Od rezervnih motora do svega drugog. Ukupna vrijednost je 2,7 milijardi eura. Dvanaest potpuno novih aviona bit će u vlasništvu Srbije. To je ogromna vijest i doprinijet će značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije. Hvala Macronu što nam je omogućio da kupimo nove Rafale i vjerujemo da nije bilo lako. Vjerujemo i u dobru saradnju naših armija u budućnosti. U 2024. godini i 2025. godini ćemo uplatiti po 15 posto iz budžeta, po 421 milion eura. Nećemo povećati udio javnog duga u BDP-u Srbije", poručio je.

Na kraju, Vučić je poručio kako su razgovarali i o situaciji u Evropi i regiji.

"Mene nije sramota, za razliku od većine da otvoreno i iskreno govorim s Macronom. On je jedan od ljudi koji je u stanju da čuje drugačije mišljenje i mislim da nam je važno da dođemo što prije do mira. Izrazio sam želju da situacija u regiji bude potpuno stabilna i sigurna. Vjerujem da ćemo i po tom pitanju imati značajnu podršku Francuske", zaključio je Vučić.