Foto: Tuzlanski.ba

Vlada Kosova je danas usvojila inicijativu za početak pregovora za zaključivanje sporazuma o socijalnom osiguranju između Vlade Republike Kosovo i Vlade Republike Turske, prenosi Anadolu.

Na sjednici Vlade premijer Albin Kurti rekao je da ovaj sporazum omogućava građanima obje zemlje da ostvare svoje pravo na doprinosne penzije, porodične penzije i invalidske penzije.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da je riječ o veoma važnom sporazumu, koji predviđa i izvoz penzije, što znači da kada građanin odluči da živi u jednoj od ove dvije zemlje može da koristi penziju u zavisnosti od toga u kojoj zemlji je odlučio da živi.

"Ovaj sporazum znači da građani koji su možda radili u jednoj ili drugoj zemlji, mogu da odluče da kombinuju periode doprinosa ili čak da se odluče za izvoz penzije, kada kažemo izvoz penzije to znači da neko ko je radio u Republici Turskoj i odluči da živi u Republici Kosovo može da ponese penziju sa sobom ili obrnuto", naglasio je Murati.

Ministar Murati je rekao da sporazum obezbeđuje i razmjenu informacija, kako bi se putem komunikacije obje države obezbijedile da građani ne primaju penziju od obje države. On je istakao da se na ovaj način dobro upravlja budžetom obje države, jer postoji bezbjednost i razmjena informacija. S obzirom na prednosti koje ovaj sporazum donosi, Murati je pozvao vladin kabinet da ga usvoji.