Stravičan masakr u Srbiji: Ubio 13 osoba, žrtvama puco u glavu dok su spavale
Foto: Tuzlanski.ba

Direktor policije Srbije Milorad Veljović rekao je da je ubica iz Velike Ivanče, kod Mladenovca, svojim žrtvama pucao u glavu dok su spavale, ali da se još ne može reći šta je motiv ovog užasnog zločina.

ljubisa ubica"Svi su ubijeni na spavanju. To su seoska domaćinstva i većina kuća je bilo otključana", rekao je Veljović novinarima na licu mjesta, gdje je 60-godišnji Ljubiša Bogdanović iz vatrenog oružja u pet kuća ubio 12 komšija, među kojima šest muškaraca, šest žena i jednog dvogodišnjeg dječaka.

Prema informacijama kojima raspolaže, Veljović kaže da se dvije osobe bore za život među kojima je, kako je naveo, najvjerovatnije i počinilac ovog užasnog zločina u kome su pobijeni članovi porodica Ješić, Mijailović, Despotović i Stekić.

"LJubiša je iz mirne porodice i nije imao policijski dosije. Videćemo šta je motiv ovog stravičnog ubistva, svi smo zatečeni", rekao je Veljović.

Beogradski mediji navode da je počinilac izvršio ubistva pištoljem za koji je imao dozvolu, kao i da je bio na ratištu u Slavoniji 90-ih godina prošlog vijeka.

Pretpostavlja se da je LJubiša Bogdanović pucao iz vatrenog oružja idući od kuće do kuće po komšiluku, ubjajući i rodbinu i komšije, a pojedini mediji navode da je prije ovog smrtonosnog pohoda prvo ubio svog sina.

Masakr u blizini Mladenovca, u kom je LJubiša Bogdanović ubio 13 osoba jedno je od najvećih masovnih ubistava na svijetu u posljednjih 15 godina.

"Riječ je o ukupno pet kuća, rodbine i komšija. Ne zna se ni motiv ni ništa. Ne možemo trenutno ni s kim da razgovaramo, jer je pet kuća malte ne zatvoreno", izjavio je za B92 Veljović.

Komšije kažu da se Bogdanović nije ponašao nasilno i da nije pravio probleme. Kako navode, juče je bio "sasvim normalan", a onda mu je "tokom noći nešto kvrcnulo u glavi".

U Srbiji je zadnje masovno ubistvo bilo 2007. godine kada je u selu Jabukovac Nikola Radosavljević ubio devet osoba, a 2002. godine je Dragan Đedić iz Leskovca ubio sedam ljudi.

Za najveće masovno ubistvo u 21. vijeku odgovoran je Anders Brejvik koji je u julu 2011. godine usmrtio ukupno 77 osoba u Norveškoj.

Ameriku su najviše potresle dvije tragedije – Čo Sung-Hui je na Univerzitetu "Virdžinija tek" u aprilu 2007. ubio 33 osobe, a u decembru prošle godine je Adam Lanca ubio 26 osoba, većinom mališana, u osnovnoj školi u NJutaunu.

U sudanskom selu DŽarafa Abas al Bakir je 2000. ubio 22 osobe u napadu tokom molitve u jednoj džamiji.

U Njemačkoj, 17-godišnji Tim Krečmer ubio je 16 osoba u svojoj bivšoj školi u Vinendenu 2009. godine. U masakru u skupštini švajcarskog kantona Cug, Fridrih Libaher je ubio 14 ljudi 2001. godine.

Srna / Tuzlanski.ba