Split mijenja, ono što drugi neće još zadugo: Na gradskom jarbolu zaviorit će se zastava sa duginim bojama!
Foto: Tuzlanski.ba

Sasvim je jasno da u Splitu, što se tiče LGBT zajednice, ništa više nije kako je bilo

Gayzastava

Grad Split definitivno je raskinuo s dosadašnjim odnosom prema LGBT zajednici. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasara i zamjenik Goran Kovačević viđen je kako pije kafu s organizatorima splitskog Gay Pridea, a kako saznaje Index.hr, sutra na gradskom jarbolu na Pijaci, kojeg Splićani zovu štandarac, zavijoriti i zastava LGBT zajednice u duginim bojama. To je proteklih godina bio jedan od zahtjeva organizatora Split Pridea, kojem Kerumova vlast nije bila nimalo sklona. Baldasar s tim nema apsolutno nikakvih problema.

Baldasar: Zastava duginih boja diže se na štandarac sutra u podne

"Meni je to posve prirodno. Sutra, na dan održavanja parade ponosa, u podne će se na štandarcu zavijoriti zastava LGBT zajednice. Zašto ne bi i druge zastave izvjesili? Stiže nam posjeta iz Ancone, pa zašto recimo ne bi i zastava njihovog grada na jedan dan zavijorila na Pijaci. Split je turistički grad i to bi bila lijepa domaćinska gesta", obrazlaže nam splitski gradonačelnik koji ima dugogodišnje iskustvo u turističkom sektoru, a vidio je i svijeta pa zna kako se turistička središta odnose prema svojim gostima.

Šundov: Zastava se diže kada vojska pobjedi, a spušta kada izgubi

Oko dizanja zastave bilo je i drugačijih razmišljanja. Kerumov zamjenik Jure Šundov, koji je danas dočekao Baldasara i njegove pred Banovinom uoči primopredaje vlasti, nije bio da se usred Splita izvjesi zastava u duginim bojama.

"Znate kako je, zastava se obično diže kada vojska pobjedi, odnosno, spušta kada izgubi", pobojao se Šundov za posljedice zamjene zastava na štandarcu.

Baldasar, kao što smo vidjeli, s tim nema problema. Jedan dan zastava LGBT zajednice, drugi dan Ancone, treći već neka druga...

Gdje smjestiti LGBT centar?

U ugodnom razgovoru s organizatorima iz udruga Rišpet, Kontra i Iskorak, vodeći ljudi Grada Splita pokušali su naći i primjeren prostor za LGBT centar. Baldasar je zamolio za mjesec dana strpljenja kako bi provjerio što je na raspolaganju. Želja je organizatora Parade da centar bude u središtu grada, prije svega radi sigurnosti, a trebao bi biti polivalentan tako da se u njemu mogu davati projekcije, organizovati radionice i predstave.

Kovačević se sjetio Doma mladih. Nije daleko od grada, a ima sve što treba.

Dakle, sasvim je jasno da u Splitu, što se tiče LGBT zajednice, ništa više nije kako je bilo. Kerum i njegovi dozvoljavali su paradu, ali je stalno bilo problema i s masom i s mjestom održavanja govora, a i krajnje pažljivim odnosom gradske vlasti prema zahtjevima organizatora parade.

Sutra će Baldasar i zamjenici u povorku, na štandarcu će zavijoriti barjak u duginim bojama, a kao i lani, i ove će godine podrška stići u vidu nekoliko ministara Milanovićeve Vlade. (Index.hr)