Slovenija: Otkaz učiteljici iz Maribora, aktivnoj 'antivakserici'
Foto: Tuzlanski.ba

Učiteljici u jednoj osnovnoj školi u Mariboru uručeno je rješenje o prestanku radnog odnosa jer se odbijala testirati ili vakcinisati protiv covida-19, što je prvi takav slučaj pošto je vlada zbog širenja epidemije u trećem valu zaoštrila protuepidemijske mjere.

Kako su prenijeli slovenski mediji koji su objavili i njeno ime, njoj je od početka školske godine bio privremeno zabranjen rad jer se odbijala sedmično testirati i nositi masku u razredu, prema obvezujućoj okružnici ministarstva obrazovanja, a sada joj je uručen i otkaz.

Na rješenje o prestanku radnog odnosa ima pravo žalbe u roku dvije sedmice.

Mediji prenose da je spomenuta učiteljica aktivno djelovala u antivakserskoj skupini koja je nedavno upala u studio informativnog programa, tražeći da se prestane s "propagandom" vladine kampanje za vakcinisanje, a u videu na Facebooku nagovarala je roditelje da ne šalju djecu u "režimsku i fašističku školu".

Ravnateljica škole Katja Pregl izjavila je za mariborski list "Večer" da joj je otkaz uručen zbog kršenja radnih obveza budući da je odbijala nositi masku u zatvorenom prostoru, te nije ispunjavala tzv. PCT uslov (preboljeli, cijepljeni, testirani) koji vrijedi za zaposlene u školi da bi mogli raditi.

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u petak da PCT uslov koji je restrikcijama odredila vlada već "daje rezultat" jer je zadnjih dana broj novozaraženih u stagnaciji.

Poklukar je najavio da će zaoštreni PC uslov (samo preboljeli i vakcinisani) koji za rad od 1. oktobra vrijedi za državnu upravu trebati proširiti i na sve ako epidemiološki brojevi nastave rasti, kao i broj hospitalizovanih.

U protivnom moglo bi doći do "sloma" zdravstvenog sistema, upozorio je Poklukar.

Zaposleni u užem dijelu državne uprave moraju se, ako nisu preboljeli covid-19 u zadnjih šest mjeseci, obvezno vakcinisati prvom dozom vakcine do 1. oktobra, a drugom najkasnije do 1. novembra.

Ako to ne učine neće moći raditi u službenim prostorijama, osim ako je tehnički i u skladu s njihovim radnim mjestom moguće da rade od kuće, odnosno on-line.

Protiv te odluke vlade protestovalo je više sindikata zaposlenih u državnoj upravi, a nakon što su procjenu ustavnosti te odluke podnijeli sindikati policajaca, na ustavni je sud došlo još više od 200 prijedloga da se vladina mjera proglasi neustavnom, prenosi Hina slovenske medije.