Foto: Tuzlanski.ba

U gradovima širom Srbije četvrti dan zaredom počeli su protesti.

Građani se okupljaju u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Leskovcu, Pirotu i Vranju nezadovoljni aktuelnom političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji. Prva dva dana protesta obilježila je brutalna primjena sile nad demonstrantima, suzavac i topovski udari, nasilni ulazak u skupštinu, napadi na novinare, kao i sukobi građana sa grupom huligana koji su opstuirali proteste. Građani su sinoć mirno protestovali sjedeći na ulicama i trotoarima, a moto protesta je bio "Sjedi, ne nasjedaj".

Ispred Narodne skupštine se dogodio incident kada su se verbalno sukobili desničari, koji, prema transparentima, “brane” Kosovo i Krim, i ljevičari, koji, kažu, dolaze da “podrže ljekare” u borbi protiv korone.

Predstavnici lijevog bloka nosili su transparente na kojima je pisalo “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “Zdravstvo dostupno svima”, i dijelili papire na kojima su ispisali zahtjeve, među kojima je i zahtjev da vlast odustane od uvođenja policijskog sata tokom trajanja epidemije.

Jedan od njih, mladić iz grupe lijevog bloka u megafon je govorio da su došli da daju podršku medicinskim radnicima, a onda su mu prišli desničari i uslijedila je rasprava ko koga predstavlja i ko predstavlja narod.

Protesti se kako javljaju srbijanski mediji održavaju i u ostalim većim gradovima u ovoj državi. (Nova.rs | Kurir.rs)