Rušenje čuvenog hotela “Jugoslavija” počinje 31. augusta. Nekadašnji simbol luksuza i prestiža, ostat će samo legendarni luster koji je svojevremeno ušao u Guinessovu knjigu rekorda.

Ruši se čuveni hotel Jugoslavija u Beogradu: Otkriveno šta će se graditi na tom mjestu
Foto: N1 BiH

Rušenje čuvenog hotela “Jugoslavija” počinje 31. augusta. Nekadašnji simbol luksuza i prestiža, ostat će samo legendarni luster koji je svojedobno ušao u Guinessovu knjigu rekorda.

Kako je za Blic istaknuo Predrag Petrović, marketing direktor MV Invest projekat hotel “Jugoslavija”, “to će biti projekt koji će značiti za Zemun, ali i cijeli Beograd. On je opisao i kako će ubuduće izgledati zdanje.

“Govorimo o dvije kule, jedna je stambena, druga poslovna.

Hotel “Jugoslavija” biće simbol i Beograda i Zemuna, ukratko”, pojasnio je on. Uz poslovne prostore, tamo će biti i 410 stanova, trg sa fontanama, luksuzni hotel s restoranima

Multifunkcionalni kompleks

Na parceli je, kako je istaknuto u planu, predviđena izgradnja multifunkcionalnog kompleksa sa:

- poslovnim prostorima
- komercijalnim delatnostima i stanovanjem (410 stanova)
- podzemnim garažama
- trgom sa fontanama
- luksuznim hotelom sa restoranima
- salama za poslovne sastanke
- salama za konferenciju
- igraonicom za djecu
- teretanom
- SPA centrom
- frizerskim i kozmetičkim salonom
- bazenom
- brendiranim prodavnicama
- baštama i terasama

Hotel je, stoji u Studiji, predviđen kao luksuzni hotel sa 5 zvjezdica kapaciteta oko 200 soba, upola manje nego danas. Svaka soba imaće minimum 38 kvadrata. Dozvoljeno je planirati i kazino visoke klase koji se predviđa na površini od 4.040 metara kvadratnih, navodi se u nacrtu plana.

Preporuka je da hotel koristi energije iz obnovljivih izvora, podržava sortiranje otpada, automatsko gašenje svjetla/klime uređaja u smještajnim jedinicama nakon odlaska gosta

Kada je riječ o arhitektonskoj koncepciji, planira se ekskluzivni vanjski izgled objekta hotela sa materijalima najvišeg kvaliteta u oblikovanju fasade.

Takođe se planira i putničko pristanište u vidu marine prilagođeno za prijem i otpremu putnika u okviru sistema javnog prevoza putnika, odnosno marina za posebne namjene na vodnom putu namijenjenu za prihvat, čuvanje i opremu plovila koja služe za rekreaciju, sport i razonodu.

Planiraju se poligoni za jedriličarske i veslačke sportove u okviru vodene površine, navedeno je u dokumentu koji je na javnom uvidu do 20. maja.

Planirano je i ozelenjavanje fasade za koje će kao inspiracija poslužiti Veliko ratno ostrvo, te će vrste biljaka koje će se naći na fasadi biti karakteristične isključivo za njega.

Završetak radova planiran je do početka Expoa-a 2027.

Kako se izgradio hotel Jugoslavija

Počelo je sve kada je Selasije rekao Titu da Beograd nema prestižni hotel. Tu su boravili kraljica Elizabeta II., astronaut Neil Armstrong te Richard Nixon i Jimmy Carter.

“U ondašnjim je razmjerima taj hotel bio čudo arhitekture. Lavoslav Horvat je, mislim, dvadesetak godina učestvovao na njegovom projektovanju i opremanju. Sve je bilo postavljeno kako treba; od vrhunskog kamena, opreme, dekora, kojem je navodno bila posvećena posebna pažnja. Toliki je bio Horvatov angažman u tom hotelu da mu je iz zahvalnosti za arhitektonski trud navodno na doživotno raspolaganje dan apartman na vrhu hotela. To je bilo vrhunsko poratno, modernističko arhitektonsko ostvarenje izgrađeno na tragu naše međuratne, funkcionalističke moderne i vrijedno je očuvanja, a ne uklanjanja i poništavanja u cijelosti. I zbog Novog Beograda i vizura trebalo bi ga očuvati”, komentarisala je arhitektica Zrinka Paladino.

Hotel Jugoslavija kao najveći je hotel bivše države, naime, otvoren 1969. godine, više od dvadeset godina nakon što je prva nagrada na spomenutome natječaju dodijeljena Horvatu, Kauzlariću i Ostrogoviću…

U doba slavnih dana u hotelu, kojega je portal Pogledaj.to opisao kao "mjesto zajedničke memorije cijele jedne danas nepostojeće države", boravili su državnici i zvijezde poput britanske kraljice Elizabete II., astronauta Neila Armstronga te američkih predsjednika Richarda Nixona i Jimmyja Cartera.

Zbog reprezentativnosti hotela interijeru, izboru namještaja, raznih predmeta i galanterije pridana je velika važnost, piše Gradnja.rs.

Možda najzapaženiji detalj pravougaoni je luster sačinjen od 40 000 Swarovski kristala. Neko vrijeme nosio je titulu najvećeg Swarovski lustera na svijetu.

Ekonomska propast hotel je, ipak, koštala dvije od pet zvjezdica, a 1999. godine bombardovao ga je NATO. Posljednja dva desetljeća koristio se u kontekstu uslužnih i zabavnih djelatnosti.