Foto: Tuzlanski.ba

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 75 posto nigerijskih žena koristi proizvode za posvjetljivanje kože koji se mogu kupiti bez recepta. Kupuju ih unatoč tomu što znaju da se mogu pojaviti opasne nuspojave.

afrikanka-kremaU Togu kreme za izbjeljivanje svakodnevno koristi 59 posto stanovnica te zemlje, stoji u saopštenju organizacije, u Južnoafričkoj Republici redovno ih koristi svaka treća žena, a u Maliju svaka četvrta.

Većina takvih krema i losiona koje se mogu nabaviti u trgovinama bez recepta sadrži zabranjene toksične sastojke poput žive, steroida i hidrokinona, hemijskog sredstva za izbjeljivanje mrlja. Dugotrajno korištenje svih navedenih sastojaka može uzrokovati hiperpigmentaciju, trajno oštećenje pa čak i rak kože, upozorava WHO.

Kad je južnoafrička dermatologija Nonhlanhla Khumalo primijetila da joj u ordinaciju dolazi sve više pacijentica s oštećenjima kože uzrokovanim dugogodišnjim izbjeljivanjem, shvatila je da mora nešto poduzeti. Angažovala se na otvaranju laboratorija pri sveučilištu u Cape Townu, specijaliziranom za istraživanje toksičnih sastojaka u proizvodima za njegu kože. U maju joj je to i uspjelo. Otad je liječnica u laboratoriju testirala 29 proizvoda za izbjeljivanje kože koje se prodaju u Cape Townu te ustanovila da ih gotovo polovina sadrži zabranjene sastojke, najčešće u visokom postotku.

"U početku ti proizvodi uistinu posvjetljuju kožu, što ljude 'navuče' da ih nastave koristiti, no potom se javljaju nuspojave, a šteta je najčešće nepopravljiva", kaže dr. Khumalo.

Vlasnica radnje s kremama za izbjeljivanje na frekventnoj željezničko stanici u Cape Townu prodaje kreme proizvedene u Obali Bjelokosti, Kamerunu, Indiji i svojoj domovini DR Kongu. Kaže da ih i sama koristi već godinama i da nikad nije imala nikakvih nuspojava, no kad se bolje zagledate u kožu njezina lica zamjećujete sitne tamne mrljice - znakove hiperpigmentacije.

Svi sastojci, uključujući i one toksične navedeni su na pakovanju proizvoda, no kupci o tome ne vode računa. Među afričkim je crnkinjama ideal ljepote postići nekoliko tonova svjetliju tamnu boju kože pa ih se većina i ne obazire na upozorenja.

Tomu pridonose reklame u časopisima diljem svijeta koji koriste photoshop kada prikazuju tamnopute 'c elebrityje', što je dodatan društveni pritisak na obične žene.

Usto velik broj afričkih zvijezda aktivno promoviše izbjeljivanje kože. Popularna pjevačica iz Južnoafričke Republike Nomasonto Maswanganyi 2011. je napravila revoluciju kada je uz pomoć liječničkog tretmana posvijetlila kožu za nekoliko nijansi, kazavši pritom da se osjeća samouvjerenije, ljepše i poželjnije te da smatra kako je izbjeljivanje kože ženin izbor poput povećanja grudi, usana ili operacije nosa.

Korištenje krema za izbjeljivanje kože je poput pušenja, znate koliko je opasno, ali ne prestajete, vjerujući pritom "da se bolest događa nekom drugom, a ne vama", objasnila je jedna korisnica ovog proizvoda. "Kad bi se prodaja krema zabranila, mislim da bi naše žene poludjele", kazala je. (hina)