Foto: Tuzlanski.ba

Brojni kineski hramovi, ali i gradski trgovi odišu prazničnom atmosferom i stotinama lampiona, papirnih zmajeva i drugih ukrasa povodom predstojeće Kineske nove godine, koja se slavi širom azijskih zemalja.

Dijelovi malezijskog glavnog grada Kuala Lumpura tradicionalno se ukrašavaju u susret Kineskoj novoj godini koja se bliži, prenosi Anadolu Agency.

Brojni kineski hramovi, ali i gradski trgovi odišu prazničnom atmosferom i stotinama lampiona, papirnatih zmajeva i drugih ukrasa povodom predstojeće Kineske nove godine, koja se slavi širom azijskih zemalja.

Ove godine, Kineska nova godina počinje, u ponedjeljak, 8. februara. Praznik svake godine počinje na drugi dan, ali zapravo na prvi dan lunarnog mjeseca, odnosno početka godine prema kineskom kalendaru.

Na ovaj praznik koji se u Kini smatra državnim, vrše se posebne pripreme, naročito na ukrašavanju.

Lampioni su neizostavni dio obilježavanja Kineske nove godine, a najčešće su crvene boje ispisani kineskim slovima te s motivima kineske kulture.

Iako se u svijetu naziva "Kineska", sami Kinezi prazni nazivaju lunarnom novom godinom ili proljetnim festivalom kojim se proslavlja kraj zime te početak proljeća.

Ovaj je praznik najvažniji i ujedno najduži u kineskom kalendaru.

Pored Kine proslavlja se i u zemljama s kineskim stanovništvom poput Indonezije, Sjeverne i Južne Koreje, Nepala, Vijetnama

Proslava ovog praznika završava 15 dana nakon početka kineske godine, kada nastupa festival papirnih lampiona koji u noći budu pušteni u zrak. (Tuzlanski.ba)