Patrole duž granične linije su dio svakodnevnih napora KFOR-a da obezbjedi trajnu bezbjednost za sve lokalne zajednice koje žive na Kosovu i da podrži regionalnu stabilnost.

Kosovo: Turske trupe KFOR-a patroliraju duž granične linije
Foto: KFOR

Turske trupe iz Regionalne komande Istok Misije KFOR, predvođene NATO-om, vršile su patrole duž granične linije, saopšteno je iz KFOR-a.

Iz KFOR-a navode da su patrole duž granične linije dio svakodnevnih napora KFOR-a da obezbjedi trajnu bezbjednost za sve lokalne zajednice koje žive na Kosovu i da podrži regionalnu stabilnost.

KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine doprinoseći bezbjednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu, kao i slobodi kretanja u svakom trenutku i nepristrasno.

KFOR djeluje kao treći bezbjednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i Misijom vladavine prava Evropske unije (EULEX), koji su prvi i drugi bezbjednosni odgovori.

Misija KFOR trenutno ima oko 4.5 hiljade vojnika iz 28 zemalja, a turski kontingent čine 352 vojnika. Na čelu KFOR-a je komandant Ozkan Ulutas, turski general major.