Kosovo: Opozicija ponovo bacila suzavac u sali Skupštine
Foto: Tuzlanski.ba

Poslanici opozicije bacili su suzavac u plenarnoj sali Skupštine Kosova tokom govora zadnjeg prijavljenog govornika tokom debate o izbotu Hashima Thacija za predsednika Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsedavajući Skupštinom je dao pauzu. Predhodno se oko dva sata vodila oštra debata o kandidatu za predsednika, tačnije svi poslanici opozicije su izneli niz optužbi na dosadašnji rad lidera Demokratske partije Kosova Hashima Thacija.

Na protestu opozicije ispred Skupštine više stotina okupljenih traži smenu Vlade i izvikuju parole protiv Thacija i Vlade. Pristalice opozicije su od utorka u šatorima na platou ispred Skupštine Kosova i protestujući traže pad Vlade Mustafa - Thaci i protiv izbora Thacija za predsednika.

Poslanici opozicije šest meseci blokiraju rad Skupštine Kosova u znak suprostavljanja sporazumima o zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Nakon što je krajem prošle godine Ustavni sud konstatovao da formiranje zajednice nije u potpunosti u skladu sa Ustavom, opozicija je počela da traži ostavku Vlade i raspisivanje vanrednih izbora.

Predsednici Kosova Atifeti Jahjagi ističe mandat 7. aprila i po zakonu novi predsednik mora biti izabran 30 dana pre isteka njenog mandata. Ukoliko poslanici do 7. marta ne izaberu novog predsednika, automatski se ide na vanredne parlamentarne izbore. (Tuzlanski.ba)