Foto: Tuzlanski.ba

Amir Hasanbašić (18) iz Modriče priznao je ubistvo svoje nane Mensure Hasanbašić (58) koju je 24 puta izbo nožem po grudima, rukama i nogama.

Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je osamnaestogodišnjak tokom pretresa priznao ubistvo.

Jučer su na tri lokacije izvršeni pretresi i pretreseno je jedno vozilo.

- U toku pretresa koju koristi A. H. su pronađeni određeni odjevni predmeti, jedna jakna i patike i još neki odjevni predmeti koji su prije prijave u veš mašini oprani. Također, tu je prisustvovao i osumnjičeni A. H., gdje je prilikom pretresa isti priznao izvršenje krivičnog djela. Prilikom vršenja uviđaja je utvrđeno da ima ukupno 24 uboda, uglavnom su ubodi i predjelu grudnog koša, ima uboda u predjelu ekstremiteta, i ruku i nogu - kazao je Radinković, te dodao da je osumnjičeni u izjavi naveo da je nakon izvršenja krivičnog djela popio deset tableta diazepama, prenose Nezavisne.

- Tako da se tako i ponašao u toku cijele kriminalističke obrade, znači s obzirom na uzrast ponašao se hladno, bez emocija, da bi poslije priznao izvršenje krivičnog djela i sve pojedinosti krivičnog djela - naveo je Radinković.

On je kazao da su prilikom pregleda terena između kuće stradale žene i izvršioca na zelenoj površini pronašli ruksak u kojem se nalazila majica sa tragovima krvi, nož i rukavice.

Osamnaestogodišnjak je sinoć sproveden u Okružno javno tužilaštvo Doboj, dežurni tužilac će predložiti nadležnom sudu određivanje pritvora.

- Dva lica koja su bila u društvu sa osumnjičenim A. H su pušteni na slobodu i ne mogu se dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela. Utvrđeno je da je poslije izvršenog krivičnog djela, kada je već došao u svoju kuću ostvario kontakt sa tim licima i lica su zajedno sa njim otišla do kuće njegove bake gdje su pronašli nju u takvom stanju i onda otišli u Policijsku stanicu - rekao je Radinković.

U nedelju oko 21 sat prijavljeno je da je u kući u Ulici cara Lazara pronađeno beživotno tijelo sa višestrukim povredama.

- U toku noći je izvršen uviđaj, a istovremeno od A. H. je uzimana izjava u prostorijama Policijske stanice Modriča i sa licima koja su bila sa njim u društvu, dva lica, gdje su utvrđene određene nelogičnosti vezano za prijavu koju su podnijeli u 21 sat. U 1 sat, 23. oktobra već sva tri lica su lišena slobode i cijelu noć i u toku dana je vršena kriminalistička obrada nad njima - kazao je Radinković.

Da bi unuk mogao biti ubica u policiji su posumnjali tokom uzimanja njegove izjave nakon što je prijavio da ju je pronašao jer se njegova priča nije poklapala sa pričom dvije osobe sa kojima je prijavio djelo.

- Vršenjem uviđaja gdje je prisustvovao osumnjičeni jednostavno je došlo do situacije kada je vidio kako se radi temeljno pretres njegove kuće, došao je u situaciju da je priznao u potpunosti krivično djelo - naveo je Radinković.

Motiv je, navodi načelnik dobojske policije koristoljublje.

- Policijski službenici kada su došli na lice mjesta po prijavi, su utvrdili da su ulazna vrata nasilno otvorena, najvjerovatnije nogom, gdje smo mi našli i fragment patike, đona na ulaznim vratima i gdje je izvršena djelimična premetačina - kaže Radinković.

On je dodao da nemaju informacije da je osumnjičeni konzument opojnih droga, ali je vjerovatno tablete koje imaju psihodejstvo popio da bi bio smiren i bez emocija u toku kriminalističke obrade.