Foto: Tuzlanski.ba

Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje na graničnom prijelazu Orašje privremeno su od jednog državljanina Repulike Makedonije oduzeli 15 komada novih mobilnih telefona IPhone 7, koji su se pokušali prokrijumčariti u Bosnu i Hercegovinu. Ukupna tržišna vrijednosti oduzetih telefona iznosi 20.000 KM.  

Prilikom redovne putničke kontrole na carinskom referatu na graničnom prijelazu Orašje, carinski službenici detaljno su pregledali putničko vozilo – kombi, te su kod državljana Republike Makedonije s inicijalima A. M. rođenog 1963. godine, pronašli 15 komada potpuno novih mobilnih telefona Iphone 7, koji nisu bili prijavljeni za uvozno carinjenje.

Konkretno radi se o 11 komada telefona IPhone 7 – 128 GB, 1 komad Iphone 7 – 32 GB i 3 komada Iphone 7 Plus – 32 GB. Svi telefoni su potpuno novi i nihova tržišna vrijednost se procjenjuje na 20.000 KM.

S obzirom da ovaj carinski prekršaj ima obilježja krivičnog djela cijeli predmet je ustupljen ovlaštenim službenicvima UIO u Sektoru za provođenje propisa na dalje postupanje. (Tuzlanski.ba)