Žuto upozorenje na snazi je na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. 

Zbog visokih dnevnih temperatura na snazi žuto upozorenje, na jugoistoku BiH i zbog jakog vjetra
Foto: E. Selimović | Trg Slobode u Tuzli

Uslijed visokih dnevnih temperatura na prostoru cijele Bosne i Hercegovine na snazi je žuto upozorenje, a na jugoistoku Bosne dodatno i zbog jakog vjetra.

Tako se na mostarskom području očekuju najviše dnevna temperatura zraka između 33 i 37 stepeni Celzijusa, na prijedorskom području prognoziraju se maksimalne temperatura vazduha između 33 i 36 stepeni Celzijusa, dok se na višegradskom području očekuju maksimalne temperature vazduha između 32 i 36 stepeni Celzijusa.

Najviša dnevna temperatura zraka između 32 i 35 stepeni Celzijusa prognozira se na sarajevskom području, na banjalučkom području očekuju se maksimalne temperature vazduha između 31 i 35 stepeni Celzijusa, tuzlanskom području najviša dnevna temperatura zraka bit će između 32 i 34 stepeni Celzijusa, na trebinjskom području maksimalna temperatura vazduha kretat će se između 31 i 34 stepena Celzijusa, dok se na livanjskom području prognoziraju najviše dnevne temperature zraka između 31 i 33 stepena Celzijusa.


"Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe", navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Istovremeno na fočanskom području očekuje se mjestimično pojačan vjetar s udarima između 40 i 50 kilometara na sat, te uz maksimalnu temperaturu vazduha između 32 i 36 stepeni Celzijusa.

"Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar", naglašavaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Upozorenja su na snazi od podnevnih do kasnih poslijepodnevnih sati.