Nakon što je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin tokom susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom negirao genocid počinjen u Srebrenici, oglasilo se Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Vulin negirao genocid: Udruženje žrtava nadležnima proslijedilo informaciju, čeka se reakcija
Foto: X.com | Vulin na sastanku sa Putinom

Informaciju o postojanju sumnje u počinjenje krivičnog djela negiranja genocida, Udruženje žrtava i svjedoka genocida poslalo je na adrese Tužilaštva BiH i Državne agencije za  istragu i zaštitu.

''Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije  je prilikom susreta sa Vladimirom
Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, negirao genocid u Srebrenici, utvrđen
pravosnažnim presudama Međunarodnih i Nacionalnih Sudova'', navela su Udruženja u dokumentu kojeg su proslijedili.

Riječ je o Vulinovoj izjavi u kojoj negira i umanjuje genocid u Srebrenici.

“Republika Srpska je također predmet naše velike brige, naše velike zabrinutosti jer postoje snažni pritisci da se Republika Srpska umanji i da se Daytonski sporazum promijeni. To nije moguće. To nije moguće uraditi, u koliko želite mir, ukoliko želite stabilnost.

Presjednik Vučić je najveći garant mira i stabilnosti u našem regionu. Veoma sam zahvalan za priliku da mogu ovo da Vam kažem i da Vam se još jednom zahvalim na ogromnom ličnom doprinosu u našim odnosima, ali ogromnom ličnom doprinosu u očuvanju istine, što ste nam pomogli da se uspješno borimo protiv pokušaja donošenja rezolucije o lažnom genocidu u Srebrenici. Vi ste nas razumjeli i snažno ste nas podržali. Kao što ste uradili 2015. godine kada je Velika Britanija pokušala u Savjetu bezbjednosti pokušala da nametne takvu rezoluciju koja je odbijena i kao što vidite mi to pamtimo. Mi ne možemo da zaboravimo Vaš lični doprinos našoj borbi za istinu o srpskom narodu”, rekao je Vulin.