Vlada TK: Halilagić podržao pokretanje procedure nabavke pokretnog mamografa
Foto: Tuzlanski.ba

Pokretanje procedure za nabavku pokretnog mamografa za potrebe stanovništva Tuzlanskog kantona bilo je povod za današnji radni sastanak premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo TK i predsjednikom UO Zavoda, Majdom Sarihodžić i Almirom Kavazovićem.

Direktorica Sarihodžić je premijera Halilagića upoznala sa podacima koji ilustruju visoku stopu obolijevanja i smrtnosti žena od karcinoma dojke u TK.

Istaknula je potrebu organizovanog skrininga i neophodne kadrovske resurse za potrebe realizacije ovakvog programa.

- U tom smislu pokretni mamograf bi u perspektivi svakako bio koristan sa aspekta rane dijagnostike raka dojke kao i dostupnosti usluge mamografije široj zajednici - kazala je Sarihodžić.

Premijer Halilagić je izrazio razumijevanje za iskazanu potrebu i obećao podršku Vlade Tuzlanskog kantona realizaciji projekta.

- Uz sve brojne projekte koje smo pokrenuli i iza kojih stojimo kada je u pitanju jačanje našeg zdravstvenog sektora još predanije ćemo stati iza naših zdravstvenih ustanova i pružiti im pomoć kako u kadrovskom, tako i materijalno tehničkom opremanju, a sve u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite naših građana - kazao je premijer Halialgić, saopćeno je iz Vlade TK. (Fena)