Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije podržalo zaključak ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

Vijeće ministara BiH nije podržalo sporazum o policijskoj saradnji sa Srbijom i Hrvatskom
Foto: Arhiva | Sjednica Vijeća ministara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije podržalo zaključak ministra vanjskih poslova kojim je traženo od Ministarstva sigurnosti BiH da pokrene procedure revizije sporazuma o policijskoj saradnji koji su ranije zaključeni s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učestvovanju zemlje u programu Unije Digitalna Evropa (2021. - 2027.), koji je u ime BiH potpisao ministar komunikacija i prometa Edin Forto 4. juna ove godine.

Pridruživanje programu Digitalna Evropa omogućava Bosni i Hercegovini pristup strateškim sredstvima EU-a koja su važna za suočavanje s globalnim digitalnim izazovima.

"Fokusirajući se na područja poput superračunarstva, umjetne inteligencije, naprednih digitalnih vještina i šire primjene digitalnih tehnologija, ovaj program omogućava pravnim osobama u BiH ravnopravno apliciranje sa subjektima iz zemalja članica Evropske unije za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova za finansiranje projekata u ovim oblastima digitalizacije. To će svakako ubrzati ekonomski oporavak i digitalnu transformaciju bh. društva i ekonomije", saopštilo je Vijeće ministara BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova dostaviće prijedlog ove odluke Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

Vijeće ministara je donijelo i Odluku o usvajanju Plana smjernica politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu, Plan razminiranja u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu, Odluku o dopuni Odluke o ustanovljenju nagrade "Denis Mrnjavac" za promociju tolerancije i nenasilja i niz drugih odluka.