Federalna uprava za inspekcijske poslove uspostavila je koordinaciju sa svim nadležnim veterinarskim inspektorima u poplavljenim područjima.

Veterinarski inspektori u akciji: Zaštita životinja u poplavljenim područjima
Foto: Arhiva | Veterinarski inspektori koordinirano djeluju

Na osnovu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, od 6. oktobra ove godine uspostavljena je koordinacija sa nadležnim veterinarskim inspektoratima poplavom pogođenih kantona (HNK i SBK) kao i sa veterinarskim stanicama Konjic i Fojnica.

Uposlenici veterinarskih stanica kojima je dodijeljeno područje djelovanja u općinama Mostar, Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica provode redovne aktivnosti na zaštiti, prevenciji i dobrobiti životinja.

Također vode dnevnik dnevnih događaja na objektima za uzgoj ribe u slivu rijeke Neretve zbog zamućenja i velike količine otpadnog materijala, kao i ažuriranje podataka uginuća životinja.

Vrši se i kontinuirana sanacija privrednih dvorišta, ali je neophodna pomoć u ljudstvu i sredstvima (dezinfekciona sredstva i rodenticidi) za općine Fojnica, Kiseljak i Kreševo.

Uposlenici Veterinarske stanice Fojnica u manjem intenzitetu započeli su aktivnosti dezinfekcije i deratizacije privrednih objekata.

Uključen je i nevladin sektor (udruženja za zaštitu životinja) u smislu spašavanja i zbrinjavanja pronađenih kućnih ljubimaca (psi i mačke) putem društvenih mreža, volontera na terenu i Federalnog veterinarskog inspektorata.

Civilna zaštita općine Fojnica na zahtjev Veterinarske stanice izvršila je neškodljivo uklanjanje uginule peradi.

''Ribogojilišta trenutno su pod nadzorom veterinarske stanice Mostar'', saopšteno je iz FUZC-a.