Novo istraživanje otkriva izazove i preporuke za jačanje procesuiranja organizovanog kriminala

Ustavni sud BiH analizirao rad tužilaštava u predmetima protiv organizovanog kriminala i korupcije
Foto: Tuzlanski.ba

Ustavni sud Bosne i Hercegovine i AIRE centar, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, predstavili su novu publikaciju "Analiza prakse tužilaštava u Bosni i Hercegovini u predmetima organizovanog kriminala i korupcije".

Ova analiza je rezultat zajedničkog napora pravosudnih stručnjaka da pruže neposredan uvid u metode i prakse pomoću kojih se tužilaštva suočavaju s izazovima organizovanog kriminala i korupcije.

Predstavljanje publikacije održano je u okviru 17. Stručnog savjetovanja tužilaca u BiH, jednog od najvećih skupova koji okuplja tužioce s državnog i entitetskih nivoa.

Publikacija sadrži sveobuhvatnu analizu značajnog broja predmeta s fokusom na tužilačka postupanja, uključujući metodologije koje su korištene u istragama, prikupljanju dokaza, formulisanju optužnica, i drugim ključnim aspektima krivičnog postupka.

Posebno je razmatrana praksa tužilaštava u predmetima teških krivičnih djela, kao što su neovlašteni promet opojnim drogama, razbojništvo, porezna utaja, i pranje novca, ali i u slučajevima visoke korupcije, uključujući zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te primanje dara i drugih oblika koristi.

Ovo istraživanje pokazuje da je oduzimanje nezakonito stečene imovine jedan od najsnažnijih alata u borbi protiv organizovanog kriminala, gdje su i dalje prisutni značajni izazovi u njegovoj primjeni.

Neusklađene prakse, nedostatak resursa i stručnjaka, posebno u oblasti finansijske forenzike, otežavaju efikasno procesuiranje ovih krivičnih djela.

"Ono što ovo istraživanje izdvaja u odnosnu na ranija je što je samim tužiocima omogućena prilika da pruže neposredan uvid u pravosudnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, odnosno da predstave praksu i probleme s kojima se suočavaju u procesuiranju ovih predmeta, te da predlože sistemske promjene koje je neophodno napraviti. Značajan fokus njihovog rada bio je na identifikaciji izazova na tom putu, gdje se ujedno nameće i najvažniji nalaz istraživanja ― sistemski nedostatak forenzičkog finansijskog vještačenja kao i neophodnost finansijske istrage  uporedo s tzv. "opštom istragom", jer je svrha i cilj ovih kriminalnih aktivnosti upravo sticanje protivpravne imovinske koristi”, izjavio je Zlatko M. Knežević, sudija Ustavnog suda BiH u penziji i urednik analize.

Analizom su identifikovani i novi izazovi koje donosi savremeno doba kao što su digitalni novac, vještačka inteligencija, te kriptirane komunikacije, što ukazuje na polja gdje je i dalje neophodno raditi na unapređenju pravosudnih kapaciteta.

"U zemljama Zapadnog Balkana primjećujemo sve veću povezanost i direktnu suradnju organiziranih kriminalnih grupa, što je dodatno pojačano tehnološkim napretkom. Kriminalci sve češće koriste kriptirane komunikacijske aplikacije za razmjenu informacija i planiranje kriminalnih aktivnosti, kao i virtuelne valute za pranje i skrivanje nezakonito stečenog novca. AIRE centar će nastaviti zagovarati brže, učinkovitije i snažnije međuinstitucionalne i međunarodne suradnje pravosudnih institucija. Ovo istraživanje je identificiralo ključna područja koja zahtijevaju daljnji rad, a analiza jasno pokazuje put kojim pravosuđe treba krenuti kako bi unaprijedilo svoje kapacitete", istaknula je Martina Raguž, projektna menadžerica AIRE centra.

Publikacija "Analiza prakse tužilaštava u BiH u predmetima organizovanog kriminala i korupcije" dostupna je na zvaničnim web-stranicama Ustavnog suda BiH, i AIRE centra.