Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS podržava roditelje i prosvjetne radnike u vezi s učestalom pojavom lažnih dojava o bombama, te poziva na multisektorski pristup rješavanju ovog problema.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Sigurnost djece je naš apsolutni prioritet
Foto: Ilustracija

Na današnjem sastanku s Vijećem roditelja u Kantonu Sarajevo, kojem su prisustvovali premijer Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota – Muminović, naglašena je sigurnost djece kao apsolutni prioritet. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za odgoj i obrazovanje, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja te direktori osnovnih i srednjih škola.

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje izrazilo je zabrinutost zbog učestalih lažnih dojava o bombama, koje stvaraju nemir među učenicima, roditeljima i prosvjetnim radnicima. Ova situacija zahtijeva hitnu reakciju svih nadležnih institucija kako bi se obezbijedila sigurnost u školama", saopštili su iz ministarstva.

Uz pojačane mjere sigurnosti, Ministarstvo ističe potrebu za zaštitom mentalnog zdravlja učenika i prosvjetnih radnika. Centri za mentalno zdravlje pri JU Dom zdravlja KS trebaju pružiti podršku u prevladavanju stresa uzrokovanog lažnim dojavama.

Svi učesnici sastanka složili su se da je važno educirati učenike o ozbiljnosti lažnih prijava.

"Svaka lažna dojava o bombi predstavlja krivično djelo, a počinitelji će biti procesuirani, uključujući maloljetnike, čiji će roditelji također snositi odgovornost", dodali su.

Škole su obavezne organizirati roditeljske sastanke i informirati roditelje o pravnim posljedicama lažnih prijava. Ujedno, poziva se na aktivno nadgledanje djece, posebno u digitalnom prostoru, kako bi se spriječili slični incidenti.

Vezani članak Uhapšena još dva maloljetnika u Sarajevu koja se sumnjiče za lažne dojave bombi

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će nastaviti s edukacijom direktora i stručnih saradnika kako bi se unaprijedile mjere zaštite učenika. U okviru ove edukacije, fokus će biti na razvoju digitalnih kompetencija zaposlenih i njihovoj sposobnosti da prepoznaju i reaguju na socijalne izazove", istakli su.

Nadležni istražni organi pozvani su da intenziviraju aktivnosti usmjerene na sigurnost školskih zajednica. Važno je brzo otkrivanje i sankcionisanje počinitelja kako bi se osigurala sigurnost svih učenika i zaposlenih u školama.

Ministarstvo i Vijeće roditelja pozivaju na multisektorski pristup rješavanju ovih sigurnosnih izazova, naglašavajući da škole nisu samo obrazovne, već i socijalne institucije koje odražavaju šire porodične i društvene interakcije.