UKC Tuzla: U funkciji ponovo kabinet za Endoskopsku retrogradnu holangiopankreatografiju
Foto: Tuzlanski.ba

Klinika za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla organizirala je konferenciju za novinare povodom promocije kabineta za Endoskopsku retrogradnu holangiopankreatografiju (ERCP), na kojoj je najavljeno da je nabavkom retgenskog aparata C-luk, na kojem se radi procedura ERCP, ovaj kabinet ponovno stavljen u funkciju.

Riječ je o endoskopskoj tehnici kojom se endoskop, odnosno tanka savitljiva cjevčica uvodi kroz digestivnu cijev u dvanaestopalačno crijevo, a čime se omogućava pristup bilijarnim-žučnim i pankreatičnim-gušteračinim vodovima.

- Zbog kvara ovog aparata smo imali godinu i po dana zastoj rada. Menadžment klinike je uložio veliki napor da osigura sredstva za nabavku aparata C-luk, koji se specijalno koristi u ERCP dijagnostici - izjavila je šefica Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla Nada Čalić-Pavlović.

Kazala je da sada Kabinet za ERCP potpuno nov, jer je opremljen po evropskim standardima.

- Ovaj kabinet je sada u sklopu Kabineta za endoskopiju. U njemu se sada prvi put radi po evropskim standardima, a po kojima je i opremljen, što znači da je multidisciplinaran - naglasila je Čalić-Pavlović.

- U ime pacijenata i profesionalaca, zhvaljujemo se menadžmentu klinike što su uspjeli da prepoznaju problematiku i da osiguraju sredstva za nabavku aparata C-luk, a koji je od velikog značaja i važnosti u ERCP dijagnostici - istaknula je Čalić-Pavlović.

Pomoću ove endoskopske tehnike omogućava se pristup bilijarnim-žučnim i pankreatičnim-gušteračinim vodovima, koji se prikazuju indirektno radiološki i aplikacijom kontrasnog sredstva, što omogućava dalje terapijske procedure.