Primjena novog Nastavnog plana i programa, bit će postepena, s početkom u školskoj 2025/2026. godini, odnosno učenici koji sljedeće godine upišu prvi razred će početi po novom nastavnom planu i programu.

Korak ka modernizaciji obrazovanja u TK: Donesen novi Nastavni plan i program za osnovnu školu
Foto: Arhiva | Modernizacija obrazovanja

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović danas je potpisao novi Nastavni plan i program za osnovnu školu koji je ključan za modernizaciju obrazovnog sistema te usklađivanje sa evropskim i svjetskim standardima.

''Danas smo donijeli novi Nastavni plan i program za osnovnu školu što predstavlja najznačajniju reformu u osnovnom obrazovanju od uvođenja devetogodišnjeg školovanja. Ovaj novi plan i program ključan je za modernizaciju našeg obrazovnog sistema, usklađivanje sa savremenim evropskim i svjetskim standardima, te stvaranje uslova za kvalitetnije obrazovanje naše djece'', kazao je ministar Omerović.

Primjena novog Nastavnog plana i programa, bit će postepena, s početkom u školskoj 2025/2026. godini, odnosno učenici koji sljedeće godine upišu prvi razred će početi po novom nastavnom planu i programu. Iznimka će biti predmeti Osnovi tehnike i informatike, Informatika i Tehnička kultura, koji će se frontalno uvesti u sve razrede istovremeno, počevši od 2025/2026. školske godine.

''Očekujemo mnogo od novog nastavnog plana i programa. Za nastavnika je novi Nastavni plan i program prednost zato što se radi o konkretizaciji traženog uspjeha koji nastavnik kroz svoj rad treba da ostvari u učenju kod učenika. Učenik je konkretno vođen, neće biti izložen određenim lutanjima u određenim oblastima, biće jasno definirano šta je to što učenik treba da nauči u toku jedne školske godine iz jednog predmeta'', kazao je Izet Numanović, direktor Pedagoškog zavoda TK.

''Novi Nastavni plan ima usmjeravajuće dejstvo, ali to ni u kojem slučaju ne isključuje dodatno bavljenje određenim predmetom ili oblasti. Smatramo da će on biti, ako se dosljedno primjeni, odmarajući i za nastavnika i za učenika'', dodao je direktor Numanović.

Pedagoški zavod će već u januaru 2025. godine organizovati sveobuhvatne obuke za nastavnike koje će omogućiti nastavnom osoblju da se temeljito pripremi za kvalitetno izvođenje nastave prema novom planu i programu.

''Ovom prilikom želim iskazati iskrenu zahvalnost svim stručnjacima koji su svojim radom i posvećenošću doprinijeli izradi ovog važnog dokumenta. Njihov trud i znanje osigurali su da novi Nastavni plan i program bude prilagođen potrebama naše djece i izazovima modernog svijeta. Ovo je ključan korak u reformi obrazovnog sistema, a vjerujemo da naša djeca zaslužuju najbolje i najmodernije obrazovanje koje će im omogućiti uspjeh u budućnosti'', kazao je ministar Omerović.