Dva dana poslije donošenja presude Opštinskog suda Tuzla koji je donio odluku da su dr. Hajder Midhat i Halilbašić Alma zbog nesavjesnog liječenja krivi za smrt Amire Selimović, kantonalna tužiteljica dala je naredbu da se istraga u ovom predmetu ne sprovodi.

Slučaj Amire Selimović: Kantonalna tužiteljica dala naredbu o nesprovođenju istrage
Foto: Arhiva | Tužilaštvo TK

Presudom je Općinski sud u Tuzli obavezao Univerzitetsko-klinički centar Tuzla da tužiteljima, odnosno članovima porodice isplati naknadu u ime nematerijalne štete u iznosu od po 20.000 KM.

"Tuženi je obavezan tužiteljima nadoknaditi nematerijalnu štetu zbog smrti pacijentice S.A., koja je kao pacijent bez adekvatno, ispravno i sveobuhvatno pružene zdravstvene usluge iz Prijemne ambulante Klinike za interne bolesti vraćena kući i ostavljena bez ljekarskog i medicinskog nadzora i pomoći, te je neposredno nakon otpusta preminula u svojoj kući", saopšteno iz Općinskog suda nakon donesene presude.

Ova presuda je za porodicu preminule Amire Selimović bila temelj i nada da će nadležne institucije pokrenuti istragu, međutim, samo dva dana nakon presude, tužiteljica je dala naredbu u kojoj je rečeno da se istraga neće sprovoditi. 

''Sve predočene dokaze od strane podnosioca krivične prijave Selimović Senada i Eldara, a koji idu u prilog da je izvršeno krivično djelo nesavjesno liječenje od strane dr. Hajder Midhata i Alme Halilbašić nisu čak ni spomenuti u naredbi tužiteljice, a sve kako bi se izbjeglo izricanje zatvorske kazne optuženim ljekarima'', riječi su punomoćnika porodice Selimović.

Vezani članak Suprug Amire Selimović za Tuzlanski.ba: Presuda je temelj za krivično gonjenje ljekara UKC-a Tuzla

Pored toga, tužiteljica, kako navode, nije uopšte uzela u razmatranje izjašnjenja upravnog odbora, etičkog komiteta, tima UKC-a Tuzla koji su se također izjasnili da su pomenuti ljekari prekršili sve kodekse etičkog liječenja te da je UKC Tuzla disciplinski kaznio dr. Hajder Midhata i Halilbašić Almu.

''Zašto bi se neko kažnjavao ako nije kriv?'', pitaju.

''U parničnom postupku Opštinskog suda Tuzla (po sudiji Ameli Đurić) pribavljeno je i provedeno više dokaza nakon čega je presuda Opštinskog suda izrečena na 64 lista u odnosu na pomenute ljekare o nesavjesnom liječenju što sa sigurnošću govori da postupajuća tužiteljica nije detaljno i efikasno provela istragu'', dodaju.

Svoju odluku je, kako navode, tužiteljica donijela na osnovu izjave sudskog vještaka Zdenke Cirhlaža koji se izjasnio da ne može dati mišljenje o uzroku smrti Amire Selimović, te da predmet krivične prijave nesavjesno liječenje nije bio uzrok smrti Amire Selimović. Osim pomenute izjave, tužiteljica je kao temelj za svoju odluku koristila i izjave tima UKC-a Sarajevo.

Vezani članak Donesena presuda: Zbog smrti Amire Selimović UKC Tuzla članovima porodice mora platiti po 20.000 KM

''Ukoliko se zanemare brojni dokazi dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu TK to znači da institucija koja mora štititi građane daje odriješene ruke ovakvim doktorima da rade šta god hoće, a da za svoje postupke ne snose bilo kakve posljedice, pa bila to i smrt. Nadamo se da će Ured glavnog tužioca na čelu sa novim tužiocem Vedranom Alidžanovićem detaljno uzeti u razmatranje ovaj predmet kojim će zaustaviti pravnu nesigurnost i vratiti povjerenje kako građanstva, tako i javnosti u TK'', navela je porodica.

Podsjećamo, porodica Selimović je vodila parnični postupak protiv UKC Tuzla i ljekara Alme Halilbašić i Mithada Hajdera koje terete da su odgovorni za smrt njihove supruge i majke Amire Selimović. 

Prema riječima porodice, Amira je tada doživjela infarkt, te su joj nakon što ju je hitna pomoć transportovala u UKC tamošnji doktori dali injekciju za stomačne tegobe i infuziju nakon čega su je, poslali kući da ode u toalet i naspava se. Nažalost, suprug i sin su na instrukciju ljekara Amiru dovezli kući, a nedugo poslije ona je preminula.