UKC Tuzla: Otvoren novi izolacioni blok opremljen klima-uređajem za sterilizaciju zraka
Foto: Tuzlanski.ba

Na Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla danas je otvoren novi blok s dvije izolacione sobe opremljen klima-uređajem za sterilizaciju zraka.

Dvije nove izolacione sobe bile su jedan od strateških ciljeva UKC Tuzla za ovu godinu jer dvije već postojeće sobe, u kojima su se radili tretmani transplantacije matičnih ćelija i drugih liječenja najtežih oblika leukemije, nisu bile dovoljne za stanovništvo na području Tuzlanskog kantona, te cijele Bosne i Hercegovine i Brčko Disktrikta.

- U 2013. godini uradili smo najveći broj transplantacija za koje nismo imali uslove kao što imamo s ove dvije nove izolacione jedinice. Ove sobe nisu obične, jer u njima mora biti sve sterilno, počevši od protoka zraka preko sterillizacije predmeta i svega onoga što se u njoj nalazi - rekao je Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla te dodao da nijedna bolnica ovakvog tipa u našoj državi ne posjeduje ovakve izolacione sobe.

Po riječima Alme Halilbašić, šefice Odjeljenja za hematologiju Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla, otvaranje ovih soba ima poseban čin, jer se ove godine obilježava deset godina transplantacije koštane srži u UKC Tuzla, koja je jedina ustanova u državi koja radi alogenu transplantaciju koštane srži.

- Moram istaći podatak da je za ovih deset godina urađeno 78 transplantacija od toga je 67 gdje je pacijent sam sebi davalac i 11 alogenih, to su srodne HLA podudarne transplantacije - rekla je Halilbašić.

Ono čemu teže hematolozi u BiH, kako kaže Halilbašić, jeste razvijanje projekta o registru davalaca koštane srži, odnosno da se uspostavi banka što bi otvorilo mogućnost liječenja hematoloških pacijenata transplantacijom koštane srži ako nemaju srodnog podudarnog davaoca.

- To je veliki problem u hematologiji jer samo manji broj pacijenata ima srodne podudarne davaoce, tako da, mogu reći, većina pacijenta mora na nesrodnu transplantaciju ići u inostranstvo. To je neka težnja i naša ideja vodilja za budućnost - kazala je šefica Odjeljenja za hematologiju Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla.

Otvaranjem novog izolacionog bloka, u koji je uloženo oko 30.000 KM vlastitih sredstava, pacijenti čije liječenje zahtijeva specifičan pristup i duži period oporavka, od sada će se liječiti u modernim i prilagođenim prostorijama, a što će svakako poboljšati nivo zdravstvene usluge koju UKC Tuzla pruža u ovoj oblasti. (Fena)