Foto: Tuzlanski.ba

Danas je Univerzitetski klinički centar Tuzla sažeo rezultate svog rada u 2023. godini. Menadžment je istakao da je godina bila izazovna, ali su uspješno savladali prepreke.

Iako ulazimo u 2024. bez novog aparata za radioterapiju, očekuje se da će do sutra stići Odluka iz Ureda za žalbe, a menadžment zadržava optimističan stav.

"Do sutra bi trebala da bude odluka po žalbi toj, taj rok koji smo dobili i evo ja očekujem da valjda dobijemo sutra nekakvo zeleno svjetlo, da krenemo u realizaciju nabavke", kazao je v.d. direktora UKC –a Tuzla Denijal Tulumović.

Dodao je i to da je nabavka aparata za radioterapiju 'zasjenila' sve drugo što se radilo u UKC –u, a ističe da se nabavila oprema u vrijednosti dva miliona maraka iz sredstava koje je obezbijedila Vlada TK. Osim toga, smanjeni su dugovi UKC –a.

"Ukupni prihodi za ovu godinu iznose 167 miliona maraka, obaveze prema dobavljačima smanjene su za oko 8 miliona, a bila bi smanjena za 15 miliona da je ispoštovan Zakon o konsolidaciji", kaže Tulumović.

Ponovo su se u UKC- u dotaknuli i finansijske podrške sa Federalnog nivoa vlasti. Kažu da im tranše još nisu isplaćene, a da jesu, situacija bi bila mnogo bolja.

"Tuzlanski kanton ima drugačiji tretman od drugih u Federaciji i time se stanovništvu sa ovog područja uskraćuje jednakopravnost", kaže Tulumović.

Dodali su iz menadžmenta i to da su nekoliko puta kontaktirali Vladu FBiH s ciljem da se održe sastanci kako bi se uvidjelo šta je problem, no interesa sa druge strane nije bilo. Razlog bi mogla biti priča oko osnivačkih prava koja je završila i pred Ustavnim sudom BiH.

Naime, osnivač UKC – a Tuzla je Skupština Tuzlanskog kantona. No, Vlada Federacije se poziva na Statut iz 2013. godine koji utvrđuje obje strane kao osnivače. Tako su i Vlada i Skupština svojevremeno imenovale Upravne odbore što je rezultiralo time da je UKC Tuzla u 18 mjeseci rada šest puta mijenjao Upravni odbor. To itekako, kažu iz Uprave, utiče na kontinuiranost u radu.

Na današnjem izlaganju posebno je naglašeno kao svijetla tačka to što kroz ovu ustanovu prolazi više od 11 hiljada pacijenata u toku 24 sata, kojima se pruža zdravstvena usluga. Važno je istaći da ovi pacijenti ne dolaze samo iz Tuzlanskog kantona, već i iz svih gradova Bosne i Hercegovine.