U Tuzlu pristiglo novih 99 osoba vraćenih sa Njemačke granice, smješteni u karantin
Foto: Tuzlanski.ba

Uposlenici Kantonalne uprave civilne zaštite sretni su što je karantin završen za prvu grupu državljana BiH koja je ušla u našu zemlju, a njih je uključujući i studente u Hotelu Tuzla bilo smješteno 72.

No iako je karantin završen za prvu grupu građana sa područja TK, konstantno u naš kanton pristižu novi.

Sa graničnog prelaza Orašje 99 građana TK je u poslijepodnevnim satima stiglo u Tuzlu, jedan dio je smješten u Studentski dom – paviljon 1, drugi dio u Hotel Tuzla.

Studenti koji se smještaju u Paviljon 1 smještaju se iz nužde, jer taj prostor ne odgovara po kriterijima karantinu, istakao je ranije  Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

- Mi smo već bili u izolaciji. Prije mjesec dana stigli smo u BiH iz Belgije. Tada smo bili u izolaciji 14 dana, nakon odrađene izolacije bilo smo15 dana "slobodni" i pozvani na ponovni rad u Belgiju. Krenuli smo gore i sve je bilo u redu do Njemačke granice, u međuvremenu se zakon promijenio. Sa Njemačke granice smo vraćeni nazad za Bosnu. Kada smo stigli na granični prelaz Orašje čekali smo rješenje i dobili smo da idemo 28 dana u karantin i izolaciju. Bili smo u Busu cijelo vrijeme, nismo izlaili nigdje i nikako i evo moramo ponovo u izolaciju, vjerovatno emo od sutra stupiti u štajk glađu za Tuzlanski.ba navodi jedan od 99 građana iz TK koji je noćas smješten u izolaciju.

Zbog evdentnog problema nedostatka smještaja, Kantonalna uprava civilne zaštite uputila poziv svim zainteresovanim pravnim licima sa područja TK, koja raspolažu smještajnim kapacitetima na području TK sa minimalno 50 soba, a koje imaju vlastito kupatilo i WC, da dostave ponude o cijeni smještaja po sobi. Poželjno je da pravna lica koja se prijave organizuju ishranu (doručak, ručak i večeru), te da dostavite ponudu koja uključuje i cijenu ishrane po osobi, saopšteno je iz kantonalnog Kriznog štaba. Objekat također treba da posjeduje vlastiti parking prostor. (Tuzlanski.ba)