U “Ribnjaku” uginulo više od pet tona ribe, na pomolu ekološka katastrofa
Foto: Tuzlanski.ba

Više od pet tona ribe uginulo je u prnjavorskom “Ribnjaku” zbog visokih temperatura i začepljenja kanala, a ukoliko šteta uskoro ne bude sanirana, ekološka katastrofa prijeti i ovoj i okolnim lokalnim zajednicama, jer će se, kako kažu nadležni, smrad širiti do Banjaluke i Broda.

Nad tonama uginulog šarana, smuđa i tostolobika u “Ribnjaku” koji je u stečaju duže od godinu već su se nadvila jata ptica, a ukoliko ptice i divljač nastave da razvlače uginulu ribu, moglo bi doći do širenja zaraze.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš kaže da je još prije tri mjeseca upozoravao da bi do ovoga moglo doći.

– Baš zbog toga smo kandidovali i posebnu tačku dnevnog reda u lokalnoj skupštini i svi koji učestvuju u tom procesu, od ovih koji su podnijeli zahtjev za stečaj, do stečajnog upravnika i sudije moraju preuzeti odgovornost za ovakvo stanje. I tada sam izrazio sumnju da sam izgubio većinu u Skupštini, jer sam pokrenuo to pitanje i i dalje stojim pri tom stavu – poručio je Tomaš. Naglasio je da Prnjavoru prijeti ekološka katastrofa zbog čega su obavijestili i lokalnu i republičku inspekciju.

Prvi stečajni upravnik prnjavorskog “Ribnjaka” Radomir Predojević koji je smijenjen odlukom Okružnog privrednog suda u Banjaluci kaže da je situacija nezahvalna, jer je bukvalno nastupio pravni vakuum. Imenovana je koleginica koja je nakon mjesec, dva dala ostavku pa je imenovana druga. Ja sam u međuvremenu uložio žalbu na moju smjenu. Stečajna upravnica je podnijela ostavku, a Viši privredni sud je odlučio da mene vrati, ali postupajući sudija još nije dao rješenje i nije došlo do primopredaje. Dao sam izjavu u sudu u kojoj sam upozorio na ekološku katastrofu. Ne bude li ovo riješeno, vjerujte, nije problem samo Prnjavor, katastrofa će biti neviđenih razmjera, smrad će se “čuti” do Banjaluke i Broda – upozorio je Predojević.

Dodao je da su njemu ruke svezane, jer još nije dobio rješenje o vraćanju na mjesto stečajnog upravnika. Predojević tvrdi da je neadekvatno postupanje dovelo do ove situacije, jer riba nije nahranjena od 2019. godine.

– Hrane nema i ja sam kao upravnik dogovorio određene količine hrane. Međutim, mojom smjenom to je sve stalo – dodao je Predojević.

Radomir Predojević je pojasnio da ukoliko republička inspekcija utvrdi da je nastala ekološka katastrofa, te da uginula riba ugrožava životnu sredinu, bazeni “Ribnjaka” će morati biti isušeni. U tom slučaju uzgajanje ribe biće obustavljeno u narednih pet godina – rekao je Predojević. (Glas Srpske)