Prije nekoliko mjeseci započela je rekonstrukcija mosta Kipovi u Tuzli, mosta koji je jedan od simbola Tuzle. 

Foto: Tuzlanski.ba | Građani uživaju na novim klupama

Nakon što je godinama bio u izuzetno lošem stanju, Most Kipovi dobio je novo ruho. 

Rekonstrukcija je obuhvatila niz važnih zahvata, uključujući sanaciju pješačkog dijela mosta, sanaciju pogleda i rubova mosta, armirano-betonske ograde mosta, te armirano-betonskih postamenata kipova.

Također, radovi su uključili i izradu hidroizolacije mosta i vertikalnog dijela ograde mosta.

Vezani članak U toku rekonstrukcija simbola Tuzle: Započeti radovi na sanaciji mosta "Kipovi", vrijednost radova 150 hiljada KM

Ekipa portala Tuzlanski.ba je razgovarala sa građanima koje smo sreli na novo uređenom mostu. Kažu da je bilo i vrijeme da jedan od najprometnijih mostova za pješake dočeka sanaciju.

''Ovo je centar grada i bilo je tužno gledati u kakvom stanju je bio godinama, ovo je sada pravo osvježenje'', ''Maloprije sam se vraćala sa gradske pijace i sjela sam da odmorim na novim klupama, mogu vam reći, stvarno je potpuno novi doživljaj ovog dijela grada'', kažu građani sa kojima smo razgovarali. 

O važnosti mosta "Kipovi" za Tuzlu i njegove građane svjedoči činjenica da ovaj most od svog postojanja koje datira 88 godina postao sinonim jednog grada i jedan od glavnih motiva koji ukrašava razglednice i umjetničke slike.

Nadležni nisu mijenjali izvornu arhitekturu kako bi zadržali tradiciju, ali su dali novi pečat i rekonstrukciju kakvu je ovaj most godinama čekao. 

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 148.877,82 KM.