Foto: Tuzlanski.ba

"Tuzlanska inicijativa"- odnosno izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH koji je za građane TK, po svemu sudeći diskriminirajući jučer je upućena u parlamentarnu proceduru.

Svi zastupnici potpisali su ovaj prijedlog bez ikakve vrste politikanstva.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Mahir Mešalić, istakao je da će istrajati u izmjenama ovog zakona, a očekuje da će i ostali kantoni podržati ovu Inicijativu. Ukoliko Parlament ne usvoji izmjene ovog zakona, Mešalić ističe da će podnijeti Apelaciju i Ustavnom sudu FBiH.

inicijativa

Podsjećamo, poslanici sa područja TK koji participiraju u Parlamentu FBiH, poslanici u Skupštini TK, sindikati budžetskih korisnika, organizacije i udruženja korisnika budžeta iz oblasti Boračko-invalidske zaštite, poljoprivrede i socijalne zaštite i profesori Univerziteta u Tuzli, koji su i pokretači inicijative izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, prije dvije sedmice potpisali su zajedničku Izjavu kojom su se obavezali da se Inicijativa izmjene zakona  nađe na sjednici parlamenta BiH.

Vlada TK uradila je analizu stanja javnih prihoda sa ili bez preferencijala koja je pokazala da je TK zakinut prema projekcijama u 2015. godini za 41,4 miliona maraka, a u prethodnih devet godina za oko 300 miliona. Očekuje se da će deficit u Budžetu TK za 2014. godinu biti oko 20 miliona KM.