Tuzla: U ovoj godini realizacija projekata vezanih za komunalnu infrastrukturu
Foto: Tuzlanski.ba

Prethodnih godina na području Općine Tuzla realizovani su značajni projekti, kao što je treće jezero, rekonstrukcija Gradskog parka, uređenje sjeverne saobraćajnice i pasarela koja povezuje gradsko jezgro sa kompleksom Panonskih jezera. U ovoj godini bit će realizovani projekti vezani za komunalnu infrastrukturu.

„Za ovu godinu projekti su uglavnom vezani za komunalnu infrastrukturu, širenje vrelovodne mreže i stvaranje uslova za priključenje individualnih objekata na sistem daljinskog grijanja.“, dodaje Kemal Kurević, šef Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica.

Tuzlanska naselja Kula, Mejdan, Mosnik, Batva, Dragodol, Ši Selo kao i ostala naselja koja su vezana za urbani dio općine Tuzla do početka grijne sezone trebali bi biti priključeni na sistem daljinskog grijanja. Značajni projekti predstoje i u izgradnji vodovodne mreže.

„Ovih dana bit ćemo u prilici da stavimo u funkciju vodovodnu mrežu u MZ Slavinovići, naselju Križani gdje će oko 150 objekata u ovom naselju imati vodu u svojim dvorištima i kućama.„, ističe Kurević.

Kada je u pitanju širenje vodovodne mreže sljedeći projekti su naselja Hukići, Antunovići i Galešići, nakon čega će uslijediti izrađivanje projektne dokumentacije za uspostavljanje vodovodne mreže u mjesnim zajednicama Gornja Lipnica, Dragunja, Gornja i Donja Obodnica, Breške i Dokanj.

„To su mjesne zajednice gdje u ovom trenutnku radimo projektnu dokumentaciju i sa obezbjeđenjem sredstava mi ćemo krenuti u relaizaciju tih projekata.“, pojašnjava Kurević.

Pripremljeni su i projekti za uređenje korita Jale, nastavak regulacije korita Soline, Moluškog i Grabovog potoka koji će biti realizovani u skladu sa sredstvima koje općina treba dobiti od Vlade TK. (RTV SLON)