Foto: Tuzlanski.ba

Razvoj tehnologije i moderna vremena u kojima gotovo svi posjeduju i koriste mobitele bacili su telefonske govornice u zaborav i uistinu se rijetko može vidjeti da se neko služi njima.

Doduše, još mogu biti korisne u situaciji kada izgubite mobitel ili vam se potroši baterija, a morate obaviti hitan poziv.

U kompaniji BH Telecom su kazali  da se telefonske govornice danas koriste u znatno manjoj mjeri nego ranije, a razlog je velika rasprostranjenost mobilnih telefona koji su dostupni gotovo svima.

Zanimljivo je istaći da se telefonske govornice najviše koriste po zatvorima i zgradama pošta, gdje su dostupne 24 sata na dan, a najmanje u školama, koje su zbog školskih raspusta zatvorene određeni period u godini. Također, zabilježeno je da se telefonske govornice više koriste u ljetnim mjesecima i to prema međunarodnom saobraćaju.

U kontekstu mogućnosti za osavremenjavanje ovog vida komunikacije iz BH Telecoma navode da postavljanje multimedijalnih javnih govornica (govornice sa mogućnošću korištenja Interneta) zahtijeva određenu infrastrukturu i prostor na kojima se instaliraju.

Da uprkos razvoju tehnologije telefonske govornice još uvijek imaju svrhu pokazuje i ova fotografija koju smo zabilježili prošle sedmice u centru Tuzle.

U nevjerici smo zapazili jednu gospođu kako obavlja razgovor telefonskom govornicom za koju smo skoro bili pa sigurni da uopšte nije u funkciji. (Tuzlanski.ba)

govornica-tuzla1