Foto: Tuzlanski.ba

Cilj započete realizacije projekta jeste mijenjati loše navike mladih ljudi.

Sama ideja izgradnje prvog „Street workout parka” u Tuzli je više od šest mjeseci potekla od studenata Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Nedima Musića, Maria Stjepića, Edina Šerifovića, Mrze Omerefendića i Amela Muratovića. Inspirisani filmom „Pay it forward”, odlučili su da ne mijenjaju cijeli svijet, nego da promijene mali dio svijeta oko sebe.

Svejedoci smo, kako u regionu tako i kod nas, velikog broja nasilničkog ponašanja mladih, huliganstva i vandalizma, maloljetničke delikvencije itd, vezane za nezdravo usmjeravanje negativne energije mladih. Također, veliki je broj pretilih osoba (pretilost – „tihi ubica”), koji sa sobom povlači mnoge bolesti kao što su: hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, diabetes tip 2, opstruktivna apneja, određene vrste karcinoma, osteoartritis, astma, bolesti koštano-zglobnog sistema. Za prethodno navedeno, nema baš mnogo sadržaja za prevenciju, a da ne uzima u obzir njihovo socijalno stanje koje im onemogućava uplaćivanje termina za vježbanje u fitness centrima" ističu studenti Fakulteta za tjelesni odgoj i sport u Tuzli okupljeni oko realizacije ovog projekta.

Vježbališta ovog tipa nisu zastupljena na našim prostorima. Street Workout-park u Tuzli biće prvi izgrađeni park u federaciji BiH, otvoren, dostupan i koristan za svo stanovništvo.

Danas je u krugu Gimnazije Meša Selimović postavljena prva sprava za vježbanje, dok je izgradnja kompletnog „Street workout parka” planirana za 10-tak dana. (Tuzlanski.ba)